Zanimljivo...
U sklopu obilježavanja ovogodišnje Dana Općine Martijanec, u
društvenom domu u Martijancu u petak je upriličena edukacija o
gospodarenju otpadom, a potom i zanimljivo predavanje o
proizvodnji vina, uoči tradicionalnog Martinja.
Edukaciju o gospodarenju otpadom održala je Tihana Jelačić
Radiković, mag. oecol, iz Sektora gospodarenja otpadom tvrtke
Pre-kom koja je u općini Martijanec pružatelj usluge zbrinjavanja
otpada od 2018. godine.
– Organizirali smo ovu edukaciju kako bismo naše korisnike
upoznali s time kako je organiziran sustav, na koji način
gospodarimo otpadom, što se događa nakon što korisnici predaju
otpad, što se s njim radi i kako se reciklira. Drago mi je da su
mještani shvatili da je važno biti dobro informiran i o takvim
stvarima i vjerujem da su dosta toga danas i naučili – izjavila
je Jelačić Radiković.
Nakon edukacije, društveni dom bio je domaćin stručnog predavanja
na temu “Suvremeni postupci u proizvodnji vina i njega mladih
vina berbe 2023”, a predavanje je održao Davor Hižak, mag. ing.
bioprocesnog inženjerstva. Cilj predavanja bio je upoznati
prisutne s najnovijim trendovima u vinogradarstvu i proizvodnji
vina.
– Ove sam godine obišao zaista puno podruma, vidio razne
probleme, ali i dobra i vrhunska vina. Najbitnije je da se ljudi
time bave, da uspiju proizvesti vino. Nekima je to samo
zadovoljstvo, a drugima i posao i stvarno uspiju nešto i
zaraditi, što im je dodatan vjetar u leđa – rekao je Hižak.
Govoreći o problemima u proizvodnji vina, naglasio je da se svake
godine javlja zastoj vrenja, što se nekima dogodilo i ove godine.
– U tom slučaju treba jako brzo reagirati, otići u najbliži
laboratorij i ponovno postaviti režim vrenja. Jedan od problema
je i visoka temperatura u vrenju jer mnogi vinogradari nemaju
sustave za hlađenje i temperatura otiđe do 30 stupnjeva. Ta su
vina neužitna, opora pa ih treba tretirati nekim preparatima,
osvježiti ih i vratiti u normalu. Jako veliki problem je i
octikavost. Ona se javlja ako je već grožđe bilo zaraženo
bakterijama ili i ako je visoka temperatura u vrenju, zbog koje
dolazi do razvoja bakterija u vrenju i tada se octikavost razvije
u vinu. Potrebno je također brzo reagirati, iako je taj problem
teško ukloniti, gotovo i nemoguće, no ako ga na početku
detektiramo, tada je moguće barem popraviti koliko-toliko –
istaknuo je Hižak.
Jedan od ciljeva predavanja bio je upoznati zainteresirane sa
suvremenim postupcima u enologiji, budući da znanost ide velikim
koracima naprijed i da posljednjih pet, šest godina svjedočimo
novim tehnologijama koje ulaze u podrume.
– Zaista je moguća primjena tih novih saznanja u podrumarenju. To
me posebno veseli jer je usmjereno k zdravlju vina, ali i
zdravlju ljudi jer suvremeni postupci nam donekle umanjuju
upotrebu sumpornog dioksida koji je prepoznat kao alergen i kad
ga smanjimo, već smo jako puno napravili – zaključio je Hižak.
Načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ istaknuo je važnost
ovakvih događanja za lokalnu zajednicu.
– Edukacija i predavanja poput ovih imaju ključnu ulogu u
unapređenju znanja naših mještana, osobito u područjima koja su
bitna za našu općinu. Gospodarenje otpadom svakako je jedno od
njih i sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je općina Martijanec,
otkad je u sustavu Pre-koma, u tom dijelu jako napredovala.
Naime, šesti smo od svih općina u Republici Hrvatskoj kada je
riječ o odvajanju otpada. Također, za naš je kraj važno i
vinogradarstvo i naši su proizvođači zahvaljujući odličnom
stručnjaku imali priliku puno toga naučiti. Bila je ovo prilika
ne samo za druženje, već i za stjecanje novih spoznaja koje će
koristiti stanovnicima naše općine – zaključio je načelnik Nađ.
Nakon edukativnog i obrazovnog dijela programa, uslijedila je
degustacija lokalnih mladih vina.