Sretno!
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.
sc. Dragutin Vincek i direktor Turističke zajednice Varaždinske
županije Goran Mališ primili su članove Regionalnog tima kuhara
Varaždinske županije koji će od 2. do 7. veljače ove godine u
Stuttgartu predstaviti svoja kulinarska i slastičarska umijeća na
najstarijem, najvećem i najraznovrsnijem međunarodnom kulinarskom
natjecanju u svijetu – Kulinarskoj olimpijadi. Članovi tima mladi
su kuhari iz poznatih restorana s područja Varaždinske i
Međimurske županije predvođeni kapetanom tima Marinom Pozderom,
te pod mentorstvom dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza
Damira Crlenog i predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije
Bojana Bohorča.
Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin
Vincek istaknuo je kako se od svakog natjecanja očekuju određeni
rezultati, no u ovom slučaju najvažnije je sudjelovati.
– Ne mislim pritom sudjelovati kao puki promatrač, već kao medij
koji može apsorbirati određene ideje, naučiti nešto novo, a sve u
svrhu promocije Varaždinske županije i njene enogastronomije,
odnosno naših tradicionalnih autohtonih proizvoda po čemu smo
prepoznati i priznati u Hrvatskoj, a kuhari su upravo taj medij
koji omogućuje da se za naše proizvode čuje i izvan granica
Republike Hrvatske – rekao je pročelnik Vincek zaželjevši
kuharima puno uspjeha na natjecanju te se zahvalio Udruzi kuhara
Varaždinske županije na dobroj višegodišnjoj suradnji, a sve s
ciljem promocije i zaštite tradicionalnih proizvoda Varaždinske
županije kako u Hrvatskoj, tako i izvan granica.
Dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naglasio je
kako će se ove godine na Kulinarskoj olimpijadi kroz razne
kategorije predstaviti preko 3.000 kuhara i slastičara iz
cijeloga svijeta.
– Bit će to veliki skup struke na jednom mjestu, mogućnost
edukacije kroz međusobne razgovore, prezentacije i promocije i
mislim da je to vrijedno iskustvo za ove mlade ljude iz
Varaždinske županije od kojih neki na ovakvo natjecanje idu prvi
put. Inače, mi kao Udruga kuhara Varaždinske županije već 20-tak
godina odlazimo na ovakva velika natjecanja kao što su Svjetski
kulinarski kup ili Kulinarska olimpijada. Osim promocije naših
tradicionalnih jela i namirnica, kao i cijele Varaždinske
županije, kuhari sudjelovanjem na takvim natjecanjima na neki
način dobiju “vjetar u leđa” i kasnije u svojim restoranima mogu
na temu tradicionalnih proizvoda pripremati naša jela, ali u
rangu svjetskih trendova u gastronomiji – izjavio je Damir
Crleni.
Kapetan tima Marin Pozder, inače chef u Restoranu Nobel rekao je
kako su pripreme, iako duge i naporne, dobro tekle.
– Svi mi radimo u restoranima, tako da smo treninge odrađivali
nakon posla. Stoga nam je zbog samog tempa bilo ponekad naporno,
ali mislim da smo se dobro pripremili i očekujemo najbolje
rezultate. Pripremat ćemo naša tradicionalna jela, od
tradicionalnih namirnica, ali na jedan moderan način jer nam je u
interesu Varaždinsku županiju predstaviti u najboljem svjetlu –
zaključio je Marin Pozder.
Regionalni tim Varaždinske županije čine:
MARIN POZDER – Restaurant Nobel
VEDRANA HRASTOVEC SEDLAR – Restaurant The Family
AMOS NOVAK – Restaurant Terbotz
IVAN FOT – Restaurant The Family
DINO VESELIĆ – Restaurant The Family
DARIO RODEŠ – Restaurant Nobel
KARLO ŠTORGA – Restaurant Bedem
LJILJANA SEDLANIĆ – Hotel Trakošćan
BOJAN BOHORČ – predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije
DAMIR CRLENI – dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza