U knjizi je objavljeno 50-ak recepata za tradicijska jela koja su generacijama na jelovniku u tom kraju, kao i za stara jela u modernoj verziji...
“Visočka gastronomska baština” naziv je knjige koja je u petak
svečano predstavljena u prepunom Društvenom domu Visoko.
Publikacija je nastala s ciljem očuvanja bogate i specifične
gastronomske baštine Općine Visoko, smještene na rubnom južnom
dijelu Varaždinske županije, u potkalničkom kraju.
U knjizi je objavljeno 50-ak recepata za tradicijska jela koja su
generacijama na jelovniku u tom kraju, kao i za stara jela u
modernoj verziji. Uz to, publikacija sveobuhvatno obrađuje teme
vezane uz gastronomsku baštinu, od crtica iz povijesti
proizvodnje hrane preko graditeljske baštine vezane uz hranu,
klijeti i mlinice, pa sve do običaja toga kraja uoči Uskrsa i
Božića, na Ivanje, proštenje, “snoboke” i drugo.
Urednici knjige su Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin
Vincek, a autori tekstova Branimir Mateković, Ankica Škarić,
Kristijan Skočibušić i Damir Crleni. Nakladnik je udruga Terra
vox, a sunakladnik Varaždinska županija.
– Gastronomska baština visočkoga kraja je u osnovi vrlo
jednostavna, ali i bogata jer je riječ o jelima koja su udahnula
snagu odrastanja stotina generacija. Ima puno zajedničkog s
gastronomijama susjednih zagorskih i prigorskih krajeva, ali
unatoč tome i nakon svih spoznaja do kojih smo došli, možemo
zaključiti da je riječ o gastronomiji koja je u velikom dijelu
jedinstvena i snažno zavičajno određena. Knjiga je, naime,
rezultat terenskog rada, bilježenja brojnih razgovora s ljudima
treće životne dobi čija su sjećanja od neprocjenjive vrijednosti,
traganja za starim fotografijama, kuhinjskim uporabnim
predmetima, kuhinjskim krpama i stolnjacima po visočkim kućama,
klijetima… Vjerujemo da će među 50-ak receptura svatko pronaći
nešto za sebe. Hvala čuvarima narodne baštine visočkoga kraja,
hvala svima koji su materijalno ili savjetima pomogli u pripremi
i realizaciji ove knjige – rekao je Kristijan Skočibušić u ime
autora i urednika publikacije.
Varaždinska županija desetljećima sustavno i intenzivno potiče
istraživanje i predstavljanje gastronomske baštine kao jednog od
svojih temeljnih identiteta, istaknuo je župan Anđelko Stričak.
– Knjiga “Visočka gastronomska baština” prvi put na jednom mjestu
donosi priču o gastronomskim vrijednostima i tradiciji visočkoga
kraja, a uz to daje puno širi kontekst gdje se to bogatstvo
dogodilo, gdje se danas čuva i kakva mu je budućnost. Obrađivanje
ove teme počelo je još prije desetak godina, pa sam kao župan,
ali i kao dijete potkalničkoga kraja zahvalan svim autorima i
urednicima što su uspjeli realizirati projekt. Ova knjiga donosi
toplinu i mirise obiteljskoga doma, radosti igre u dvorištu,
osjećaje koji se nose i žive cijeli život. Najdraža jela koja je
spremala moja baka su fanjki, cicmara i bijeli žganci. Svima
preporučujem da spreme jela po receptima visočkih domaćica i
otkriju tajne njihove kuhinje – rekao je župan Stričak.
Zahvalu urednicima i autorima uputio je i načelnik Općine Visoko
Dragutin Mateković. – Knjiga ima gastronomski predznak, ali
je nama jako važno da čuvamo i očuvamo svoj identitet.
Čitateljima, posebno Visočanima, želim da im ova knjiga bude
zadovoljstvo sjećanja na uzbudljivo otkrivanje već pomalo
zaboravljenih tema iz visočke narodne prošlosti. Svima drugima
neka bude poticaj da posjete visočki kraj, uživaju u ljepoti
krajolika, lijepoj riječi dobrodošlice i gostoprimstvu ljudi koji
marljivo, skromno i pošteno žive od svoga rada, na svojoj zemlji,
u svome visočkom domu – istaknuo je načelnik Mateković.
Knjiga donosi recepte iz kuharica visočkih domaćica koje je
marljivo zapisivao Branimir Mateković, jedan od autora, a u
nazivima jela korišten je izvorni visočki govor. Napuščena,
goščena i kokošinska juha, pečena guska i pečeni vrganji s jajci,
samo je dio predstavljenih jela kroz recepturu i fotografije. U
knjizi ćete pronaći i recept za svima omiljene ribanu kašicu i
široke rezance, kao i za pečene makarune ili pak dimljeni buncek
s kiselim zeljem.
Za moderno izdanje visočkih jela pobrinuo se poznati kuhar Damir
Crleni, zahvaljujući kojem će svi željni jednostavnih, a okusom
bogatih jela pronaći recept za salenjake, listance ili pak fanjke
i perice.
– Jela kao što su listanci, frkanec ili fanjki pripremaju se na
zanimljiviji način od sličnih primjera u županiji, a kukuruzno,
domaće pšenično i raženo brašno jelima su davala poseban okus.
Kod jednostavnih jela kao što su perice, octeni grah i kumper z
rola ističe se punoća okusa i zasitnost, a bogatstvo okusa
ostavljaju gibanice od maka, sira i oraha ili zec na saft i
domaći zmesni kruh. Ponuditi ta jela danas u restoranima, s istim
okusima uz upotrebu domaćeg brašna i namirnica, sigurno može svim
generacijama ostaviti bogatstvo okusa i sjećanje na okuse kuhinja
naših baka te ih očuvati za vremena koja su pred nama – zaključio
je Crleni.
Uz domaćina, načelnika Dragutina Matekovića, župana Anđelka
Stričaka, urednika i autora publikacije, na predstavljanju su
bili predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr.
sc. Josip Križanić, načelnici Damir Poljak, Goran Kaniški, Marin
Bosilj, Verica Vitković, Stjepan Krobot, Franjo Poljak i Branko
Tukač, županijski pročelnici, ravnatelji, direktori i brojni
drugi uzvanici.