Znanost je svoje rekla...
Istraživanja su pokazala da je Varaždinsko bučino ulje proizvod
vrhunske kvalitete, čije redovno konzumiranje ima niz pozitivnih
učinaka na zdravlje zbog čega ima puni potencijal osvojiti
svjetska tržišta. Istaknuli su to stručnjaci i znanstvenici danas
na III. znanstvenom skupu posvećenom Varaždinskom bučinom ulju,
koji su u Županijskoj palači organizirali Varaždinska županija i
udruga Varaždinsko bučino ulje.
– Cilj je javno predstaviti rezultate istraživanja i nove
spoznaje znanstvenika i stručnjaka o ovom proizvodu svjetske
kvalitete. Zanimljivo je da je prije točno 170 godina, u veljači
1854. godine, objavljen prvi članak u kojem se otkriva da se
Varaždinsko bučino ulje proizvodi u Biškupcu kraj
Varaždina. Ponosni smo na tu bogatu povijest, a posebno na naše
proizvođače koji od tada do danas svoje vještine i znanja prenose
na nove generacije. Zahvaljujući našem kontinuiranom radu na
promociji i brendiranju, njegova posebnost i kvaliteta danas su
prepoznati daleko izvan Varaždinske županije i Hrvatske. Osim što
putem različith mjera i potpora potičemo naše poljoprivrednike na
proizvodnju, u svibnju ćemo organizirati već 13. nacionalnu i 6.
međunarodnu izložbu bučinih ulja. Treba podsjetiti da su na
svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu naši
proizvođači četiri godine zaredom osvajali isključivo zlatne
medalje za kvalitetu, prijavljeno je bilo 12 ulja i svih 12 je
osvojilo zlato. Kruna svih tih uspjeha je dobivanje najveće
moguće zaštite, europske zaštićene oznake zemljopisnog
podrijetla, čime je Varaždinsko bučino ulje postalo 44. zaštićeni
hrvatski proizvod u Europskoj uniji. Kvaliteta Varaždinskog
bučinog ulja je neupitna, a više nije upitno ni to da je naše
“crno zlato” pravi dar za naše zdravlje – istaknula je zamjenica
župana Silvija Zagorec.
Rezultate prvog znanstvenog rada isključivo posvećenog
Varaždinskom bučinom ulju predstavila je Melita Makovec, magistra
inženjerka molekularne biotehnologije s Bioinstituta Čakovec.
Zajedno s kolegama iz Bioinstituta i Sveučilišta Sjever
istraživala je osnovne kemijske pokazatelje kvalitete na uzorcima
bučinih ulja proizvedenih od 2013. do 2022. godine.
– Proučavali smo četiri osnovna kemijska parametra, a rezultati
pokazuju da je Varaždinsko bučino ulje vrhunske kvalitete.
Kvaliteta je kroz sve promatrane godine kontinuirana, uz manje
varijacije koje su više posljedica klimatskih prilika, kao što su
količina padalina i broj sunčanih sati. Odlikuje se iznimno
velikom oksidacijskom stabilnosti, niskim udjelom slobodnih
masnih kiselina i vrlo visokim udjelom nezasićenih masnih
kiselina. Zbog takvog sastava se Varaždinsko bučino ulje u
posljednje vrijeme sve češće spominje kao funkcionalna hrana.
Naravno da su za takve rezultate zaslužni marljivi proizvođači,
kao i stručnjaci – rekla je magistra Makovec.
Znanstveni rad “Potencijal bučinog ulja kao funkcionalne hrane”
objavljen je pak u jednom od najprestižnijih časopisa kad je u
pitanju hrana, “Comprehensive reviews in food science and food
safety”, a predstavila ga je doc. dr. sc. Dunja Šamec s Odjela za
prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Upravo ona je imala
čast biti koordinator međunarodnog tima znanstvenika iz sedam
država, koji su u radu sumirali sve ikad objavljene znanstvene
podatke o benifitima bučinog ulja.
– Znanstvene i kliničke studije pokazale su da konzumacija
bučinog ulja ima pozitivne učinke na kardiovaskularne bolesti, na
prevenciju benigne hiperplazije prostate kod muškaraca, a
dokazani su i benefiti kod žena u menopauzi, odnosno da
konzumacija bučinog ulja smanjuje različite simptome menopauze.
Dnevno bi trebalo konzumirati jedan do dva grama, odnosno jednu
žličicu bučinog ulja svaki dan. Također, bučino ulje ima veliki
potencijal i u kozmetičkim pripravcima. Aplikacija bučinog ulja
na kosu, jedan mililitar dnevno, pokazala je da poboljšava
rast kose. Bučino ulje može se dodavati i u kozmetičke pripravke
za pomlađivanje te se pokazalo i kao dobar zaštitni faktor kod UV
zračenja, jednako kao komercijalne kreme – navela je doc. Dunja
Šamec.
O tome kako lokalne namirnice utječu na naše zdravlje i
dugovječnost govorio je dr. sc. Sebastijan Orlić iz Kvalitete
života i Veleučilišta u Karlovcu. – Uz Varaždinsko bučino ulje,
usredotočio sam se i na druge zaštićene proizvode Varaždinske
županije, prvenstveno varaždinsko zelje i zagorskog purana.
Nažalost, imamo velikih problema u populaciji s nekvalitetnom
prehranom i važno je o tome komunicirati. Oko nas je čitav niz
blagotvornih, lokalnih, po mogućnosti sezonskih namirnica koje su
itekako važne za naše metaboličko zdravlje. Stoga želimo ljude
educirati gdje, kako i kada tražiti prave namirnice, a da
istovremeno uživamo u hrani i da namirnice nisu skupe. Napredak
medicine i farmacije nas danas podržavaju, ali ipak mi svojim
svakodnevnim odabirom, pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću,
kontroliranjem stresa i kvalitetnim snom utječemo na
dugovječnost, odnosno kvalitetu života. Uz bučino ulje, ovdje
imamo i Varaždinsko zelje, a fermentirane namirnice danas su
itekako važno, ali zanemarene. Također, u modernoj prehrani
pokazalo se kako je unos proteina i vlakana najslabija karika, a
tu možemo izdvojiti važnost konzumacije zagorskog purana – rekao
je dr. sc. Orlić apeliravši na ljude da ne idu na rigorozne
dijete, nego da se hrane uravnoteženo, budu siti, aktivni i da
čuvaju svoje zdravlje.
Varaždinsko bučino ulje je naš identitet i po njemu smo postali
prepoznatljivi, a originalna boca završila je ne samo u gotovo
svim europskim zemljama, nego i u Kini, SAD-u i Kanadi, napomenuo
je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša
dr. sc. Dragutin Vincek.
– Sad je vrijeme da zaživi na novom tržištu, a to je znanstveno
tržište tako da znanstvenici iz cijelog svijeta mogu druga ulja
komparirati s našim Varaždinskim bučinim uljem. Sličan put je
prošlo varaždinsko zelje, koje se spominje u znanstvenoj
literaturi više od 50 zemalja svijeta, što je više nego dobra
promocija – zaključio je dr. sc. Vincek.
Uz predsjednika udruge Varaždinsko bučino ulje Matiju Patrčevića
i predsjednicu Županijskog saveza poljoprivrednih udruga
Varaždinske županije Mariju Cafuk, na znanstvenom skupu
prisustvovali su voditeljica Odsjeka za poljoprivredu
Vukovarsko-srijemske županije Ljubica Klobučić Grgas, Mara
Bogović iz Savjetodavne službe i drugi uzvanici.