Glavni cilj bio je predstaviti autohtonu kuhinju Varaždinske županije...
Više od 20 restorana i vinara te udruga Trnovečko srce iz
Varaždinske županije, a uz njih i gosti iz Istarske,
Krapinsko-zagorske i Međimurske županije predstavili su svoje
specijalitete i vina na 8. Gastro izložbi održanoj u srijedu u
hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Gastronomsko događanje
organizirali su Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih
djelatnika Varaždin i Obrtnička komora Varaždinske županije, a
pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.
Glavni cilj bio je predstaviti autohtonu kuhinju Varaždinske
županije, i to jelima pripremljenima na tradicionalan, ali i
moderan način.
Teško je bilo odlučiti što degustirati: s jedne strane bili su tu
šiškrli s krušnim mrvicama, trganci na kosanoj masti i
varaždinski odrezak s mlincima, a uz njih BBQ buncek s hajdinom
kašom, rižoto s ciklom i brojna druga primamljiva jela. Slastice
su također oduševile, od uvijek odlične topličke kupališne torte
i trnovečke makovnjače pa do niza modernih i kreativnih slatica.
Prezentirani su bili riblji i drugi specijaliteti iz Istarske
županije, kao i autohotna jela i slastice iz Međimurske i
Krapinsko-zagorske županije.
– Imamo 24 sudionika, među kojima i goste iz tri županije, a svi
su pripremili autohtone delikatese svojega kraja koje nude u
svojim restoranima i slastičarnicama. Uključili smo i
učenike Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum
Opeka koji se školuju za ugostiteljska zanimanja. Oni također
prezentiraju svoja jela, a uz to su organizirali okrugli stol o
ugostiteljskom bontonu – rekla je predsjednica Udruženja
hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin
Jadranka Behin.
8. Gastro izložbu otvorila je zamjenica župana Silvija Zagorec,
koja je čestitala organizatorima.
– Varaždinska županija doista može biti ponosna na svoje
ugostitelje i vinare, jer kroz svoj rad pričaju tisuću priča,
pričaju priču o ljubavi i posvećenosti hrani te
proizvodnji vina. Oni su bitan kotačić u razvoju lokalne
zajednice, u razvoju obrtništva i turizma. Enogastronomija je
bitan segment i čini dio identiteta Varaždinske županije. Posebno
me veseli da sudjeluju i učenici Gospodarske škole i Srednje
škole Arboretum Opeka, kojima je ovo prilika da iz prve ruke
dobiju kvalitetne informacije vezane uz njihovo daljnje učenje i
karijeru – istaknula je Silvija Zagorec.
Gost Izložbe bio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore
Dalibor Kratohvil.
– Ovakve manifestacije su bitne ako znamo da je ugostiteljstvo
vrlo važna grana turizma. Ovdje vidimo i mlade ljude
koji su se odlučili za upis u obrtnička zanimanja u
ugostiteljstvu i turizmu. U Hrvatskoj se u ovom trenutku školuje
oko 250 budućih kuhara i 100 konobara te su trendovi upisa u ta
zanimanja pozitivni, ali svi znamo da je na tržištu enorman
nedostatak upravo tog kadra. Pozitivni trendovi su i u
Varaždinskoj županiji, u kojoj je u sve programe obrtničkih
zanimanja upisano 267 mladih ljudi. Obrtništvo u Hrvatskoj raste,
imamo 112.180 obrta, 10 posto više nego lani, a u Varaždinskoj
županiji je taj porast još i veći, iznosi 10,5 posto, što govori
koliko je obrtništvo snažna grana gospodarstva u Varaždinskoj
županiji i Republici Hrvatskoj – rekao je Kratohvil.
Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković je
istaknuo da je obrtništvo stup gospodarskog djelovanja društva, a
obrtnici i ugostitelji njegov najžilaviji dio. – Udruženje
ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina je jedno od
najmanjih udruženja i njihov prvenstveni cilj je prezentirati
gastronomsku ponudu našega kraja, a uz to i razmjeniti iskustva –
rekao je Šoković.
Dobrodošlicu je svima poželjela gradonačelnica Varaždinskih
Toplica Dragica Ratković.
– Svaku manifestaciju, a pogotovo ovakve koje govore o dobroj
hrani, dobrim vinima, ali i o dobrim ljudima, jer ljudi nam
moraju biti fokus, uvijek rado podržavamo u našem gradu jer nam
jako puno znače – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih
Toplica Dragica Ratković.
Dodajmo da su se za glazbeni dio programa pobrinuli učenici
Glazbene škole u Varaždinu.