U reciklažnom dvorištu Varaždinci mogu besplatno odložiti čak 50 vrsta otpada

Građani i građanke Varaždina od danas otpad mogu odlagati u reciklažnom dvorištu Motičnjak, za čije je upravljanje zaduženo poduzeće Čistoća d.o.o.

Davor Skroza, direktor navedenog poduzeća, objasnio je kako će ono funkcionirati.

– Reciklažno dvorište bit će otvoreno svakog radnog dana, osim ponedjeljka. Od utorka do petka bit će otvoreno od 10 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati. Građani mogu donijeti 50 vrsta otpada, propisanih Pravilnikom o gospodarenju otpadom. Osim toga, već sa sljedećim računom Čistoće građani će dobiti detaljne upute o funkcioniranju – istaknuo je dodavši kako građani sami moraju zbrinuti otpad jer tamo neće biti radnika koji će to uraditi umjesto njih, ali je za fizičke osobe odlaganje besplatno, dok za pravne postoji određeni cjenik.

Početak rada upriličili su brojni uzvanici, a među njima Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja i dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike te drugi.

Domaćin događaj, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je kako je projekt vrijedan oko 4,5 milijuna kuna.

– 43 posto sufinancirao je Fond i država, a mali je to novac u odnosu na benefite koje projekt pruža. Dvorište će svim građanima omogućiti da više ne moraju brinuti kamo će, primjerice, s baterijama ili glomaznim otpadom. Osim toga, građani godišnje mogu 200 kilograma građevinskog otpada zbrinuti ovdje, a ne trebaju brinuti kako će to činiti jer će dobiti detaljne upute – kazao je.

Prvi je to korak da Varaždin postane ‘zeleni grad’, istaknuo je.

– Sortirnica je u izgradnji, napravit ćemo još jedno reciklažno dvorište ili pak ići na dostavnu varijantu, čime bismo imali mobilno reciklažno dvorište za prigradska naselja. Nakon toga ide kompostana, a poslije micanja bala Varaždin će postati zeleni grad – rekao je Čehok.

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, istaknuo je kako je najbitnije Piškornicu osposobiti da postane ‘pravi regionalni centar’.

– Piškornica ide dalje, u pripremi je drugi krug natječaj, a za to vrijeme moramo učiniti sve kako bi ova županija u što većoj mjeri štitila okoliš – kazao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije