Ivanečki branitelji prisjetili se Domovinskog rata na pakračko-lipičkom području

Hrvatski branitelji sa šireg ivanečkog područja posjetili su lokacije na kojima su tijekom 1991. i 1992. godine branili Domovinu.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, na pakračko-lipičkom području boravilo je trideset i dvoje hrvatskih branitelja, većinom pripadnika 2. bojne 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske iz Ivanca, koji su se tijekom Domovinskog rata borili na tamošnjem ratištu.

Obljetnica odlaska s bojišta

Povod posjeta, kojem su se pridružili i mladići iz DVD–a Gačice, bila je 25. obljetnica odlaska sa zapadnoslavonskog bojišta, nakon što su njihove dotadašnje položaje 6. srpnja 1992. godine preuzeli pripadnici tadašnjeg UNPROFOR-a.

U prvom dijelu posjeta hrvatski branitelji prošli su kroz naselja Brekinska, Toranj, Ploštine, Donju i Gornju Obrijež, gdje su tijekom kasne jeseni 1991. godine vođene borbe za oslobađanje tog dijela pakračkog područja, a kasnije bile stacionirane logistika, centar veze, pričuvne i još neke postrojbe 2. Bojne.

Ratni zapovjednik ivanečke bojne, bojnik Mirko Druško, prisjetio se brojnih ratnih događanja iz tog vremena, te ih podijelio s kolegama.

Počast poginulim braniteljima

U Šumi Zukva, nadomak Pakraca, kod spomen obilježja, odana je počast hrvatskim braniteljima 104. Brigade i postrojbi iz Bjelovara i Pakraca, koji su poginuli u oslobađanju sela Dereza, jednog od najjačih četničkih uporišta u tom dijelu Zapadne Slavonije.

U kratkom prisjećanju, pakrački branitelj Velimir Lujanac podsjetio je nazočne na ratna događanja, naglasivši kako je područje Pakraca i Lipika prvo na kojem je uspješno izvedeno niz oslobodilačkih akcija tijekom 1991. godine. Istaknuo je veliku ulogu boraca s varaždinskog i bjelovarskog područja.

Monografije kao poklon

Prilikom dolaska u Pakrac, goste su dočekali Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te čelnici tamošnjih braniteljskih udruga.

U ime grada Ivanca i UDVDR RH Ogranak Ivanec, kolegama iz Pakraca i Lipika uručene su monografije ‘Ivanec kroz stoljeća 1396-2016’.

Delegacija sastavljena od domaćina i gostiju potom je kod spomen obilježja u Pakracu i Lipiku odala počast svih stradalim kolegama.

U Lipiku su se kod njegova spomen obilježja poklonili prvom hrvatskom predsjedniku i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, kao i hrvatskim braniteljima s područja naše županije, na spomen obilježju koje je izgrađeno na poticaj kneginečkih branitelja.

Surađivat će i dalje

Tijekom posjeta Lipiku, uz lokacije po gradu na kojima su bili ‘punktovi’ tijekom Domovinskog rata, delegacija je kratko obišla i Veteranski centar.

Tijekom odavanja počasti stradalim kolegama, dogovoren je nastavak suradnje, a jedan od prvih koraka bit će uzvratni posjet pakračko–lipičkih branitelja ivanečkima, koji je načelno dogovoren za proljeće 2018. godine.

U Pakracu su, uz druženje i prisjećanje na ratne priče s domaćinima, hrvatski branitelji s ivanečkog područja obišli rubne dijelove grada u kojima su bile prve linije bojišnice gdje se branio grad od srbo-četničkih snaga; ulicu Gavrinica, zatim Vladikine dvore i ulicu Kalvarija, kao i lokaciju kod Policijske postaje gdje je 9. travnja 1992. godine poginuo Josip Štefanec.

Evociranje uspomena

Ivica Rudnički evocirao je svoje uspomene i sjećanja na 4. ožujka 1991. godine, kada je kao jedan od deset pripadnika PU Varaždinske došao u pomoć kolegama u Pakrac, nakon što su neprijatelji napali Policijsku postaju.

U nastavku posjeta, na rubnom dijelu Gavrinice, kod ulaska u naselje Kraguj, na spomen obilježju odana je počast pukovniku Ivanu Sokaču, te izvidnicima Juraju Brleniću i Slavku Smiljanu, poginulima 28. prosinca 1991. godine tijekom akcije ‘Alfa’.

Na autentičnim lokacijama svoja su sjećanja na tu akciju i pogibiju spomenutih kolega, evocirali Dražen Bregović i Željko Novak.

U Planinarskom domu Omanovac

Uslijedio je put selima i zaselcima oslobođenim u VRO Bljesak, do Planinarskog doma Omanovac, koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika te su tamo donošene odluke o svim napadnim akcijama na Pakrac, Lipik i okolicu.

S te su lokacije neprijatelji imali cijeli kraj ‘kao na dlanu’ i nakon 25 godina neki su branitelji po prvi puta bili u prigodi uvjeriti se koliko su u inferiornom položaju bili svi koji su sudjelovali u obrani tog područja.

Posjetom Planinarskom domu Omanovac, te obilaskom još nekih mjesta prilikom povratka, okončan je posjet pakračko–lipičkom području, koji je dio programa UDVDR Ogranak Ivanec, a kojime je obilježeno 25. godina od povratka 2. Ivanečke bojne 104. Brigade HV s tog područja.

Ovaj je program ostvaren uz potporu Ministarstva hrvastkih branitelja, pomoć Grada Ivanca, te sredstvima donatora, sponzora i članova Ogranka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije