ŽETVENE SVEČANOSTI U Trnovcu se okupilo deset udruga, kosili i Šamec i Paljak

Već šeste po redu Žetvene svečanosti održavaju se danas u Trnovcu, u organizaciji tamošnjeg Kulturno-umjetničkog društva Mak.

Manifestacija je to kojom se nastoje očuvati tradicijski običaji trnovečkog kraja i uvijek je zanimljiva posjetiteljima, budući da donosi duh nekih prošlih vremena.

U poslijepodnevnim satima povorka sudionika krenula je prema polju ‘Gaj’, gdje je prikazano kako se nekad kosilo žita, vezalo i slagalo snopove u ‘stavice’, a sve to u nošnjama ili prigodnoj odjeći koja se nekad nosila za vrijeme ovakvih radova.

U Trnovec je stiglo desetak udruga iz Varaždinske i okolnih županija, pa čak i iz Slovenije.

Uz domaćine iz KUD-a ‘Mak’, na Žetvenim svečanostima sudjeluju tako Udruga ‘Gotali’ iz Gotalovca, Folklorna skupina ‘Bolnišnica’ iz Ptuja, KUD ‘Remetinec’ iz Remetinca, Udruga ‘Hajdina’ iz Kućana Donjeg, Udruga žena ‘Cvijet’ iz Šemovca, Udruga žena ‘Trnovečko srce’ iz Trnovca, Udruga za sport, rekreaciju i kulturu iz Bartolovca, Udruga ‘Copacabana’ iz Trnovca i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

Želja članova KUD-a Mak je očuvati tradiciju trnovečkog kraja, ali predstaviti tradiciju drugih krajeva. Zasad im ide odlično.

– Nastojimo prikazati žetvu kako se odvijala u krajevima iz kojih nam ljudi dolaze. Zato i pozivamo udruge iz drugih krajeva. Neki su želi s kosama, neki sa srpom, neki visoko, neki nisko. Htjelo bismo uz taj običaj žetve, kako se nekad radilo na polju, prezentirati i hranu koja dolazi iz tog kraja. Običaj je da gosti sa sobom donesu hranu iz svog kraja – otkrio je predsjednik KUD-a Mak Miro Koren.

Okupljene su uvodno pozdravili načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec te zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, koji je otvorio Žetvene svečanosti.

Obojica su se nakon toga i dodatno oznojili, okušavši se i sami u košnji žita.

– Pokušat ćemo iduću godinu manifestaciju podići na viši nivo. Dogovaramo s jednom zemljom koja bi bila partner Žetvenih svečanosti pa se nadam da ćemo to iduće godine uspjeti organizirati. Danas imamo lijepo vrijeme, a uvijek je žetva pod otvorenim nebom ovisila o prirodi – rekao je Šamec.

Paljak je istaknuo kako je važno podržati očuvanje tradicije.

– Šesta godina, deset udruga, međunarodni karakter, zbog toga podržavamo ovu manifestaciju. Svi koji se bave društvenom djelatnošću i svoje znanje i aktivnosti usmjeravaju prema društvenoj koristi znaju koliko je to složen posao, koliko toga treba pripremiti i odraditi da bi došlo do ovakvog skupa. Lijepo je vidjeti žene i muškarce i doživjeti tradiciju žetve na ovaj način – kazao je Paljak.

Fotografije u nastavku možda mogu prenijeti barem dio ozračja koje je danas vladalo na polju ‘Gaj’…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije