NIKOLA POKRIVAČ Varaždinski nogometaši pokazali veliko srce za bivšeg suigrača

Velika humanitarna akcija za Nikolu Pokrivača, koji se bori s malignom bolešću održala se u petak ujutro u prostorijama NK Varaždina, u Zagrebačkoj ulici čime je pokrenuta potraga za odgovarajućim donorom matičnih stanica.

Okupilo se mnoštvo sportaša, sportskih djelatnika, nogometaša, ali i velik broj Varaždinaca koji su se upisali u Registar dobrovoljnih davatelja matičnih stanica.

Svi su željeli pomoći, a pristupanjem Registru otvara se mogućnosti transplantacije matičnih stanica oboljelima, kojima mogu spasiti život.

– Nikola je bivši suigrač i prijatelj, naravno da smo se svi odazvali, i nadam se da ćemo pomoći njemu, ali i svima ostalima kojima je pomoć potrebna. Mi sportaši smo uvijek u prvim redovima kada treba nekome pomoći – naglasio je kapetan Varaždina Nikola Šafarić.

Svi igrači NK Varaždina upisali su se u registar i dali uzorak krvi, a pristigli su i Josip Golubar i Dario Melnjak, iz Virovitice je stigao Ivan Begović, bio je tu i Dejan Glavica, Srebrenko Posavec, Ivan Režić te brojni drugi.

Stigli su i oni koji zbog godina (do 40. godina starosti) nisu mogli dati krv, ali su podržali akciju dolaskom i donacijama. Jedan od njih bio je ugledni trener Branko Ivanković.

– Iako ja ne mogu dati krv, jer sam prestar, uvijek sam presretan kada vidim da sport povezuje i da su sportaši u prvim redovima kada se treba uključiti u humanitarne akcije – istaknuo je Ivanković.

Nikola nije bio fizički prisutan, jer je na lječenju, ali je duhom bio uz dvoje suigrače.

Podsjetimo radi se o jednom od najpoznatijih igrača poniklih iz škole NK Varteksa.

Pokrivač je rodom iz gornjeg Međimurja, a već kao kadet stigao je iz Čakovca u omladinsku školu Varteksa. Bio je član mladih selekcija reprezentacija, a iz Varteksa se vinuo u ‘zvijezde’. Prelazi u zagrebački Dinamo, potom u Monaco.

Igrao je i za slavni Red Bull Salzburg te za kazahtanski Šahtor Karagandi, a od hrvatskih klubova za Rijeku, Slaben Belupo i Inter Zaprešić.

Skupio je 30-ak nastupa za mlade reprezentativne selekcije ali i 15 nastupa za A selekciju, a s Vatrenima je nastupao i na Europskom prvenstvu 2008. godine.

U ljeti 2006. godine Pokrivač je ostvario jedan od rekordnih transfera NK Varteksa, kada je u tandedmu s Darijom Jertecom prešao u zagrebački Dinamo.

– Igrali smo dugo skupa, a onda bili zajedno i cimeri u Zagrebu. Nikola je izuzetno racionalna, karakterna, čvrsta i uporna osoba i ako netko može pobijediti bolest, onda je to on. Držim mu palčeve – rekao je Jertec.

– Jako smo zadovoljni, jedva stižemo zapisivati sve koji su došli podržati Nikolu. Važno je naglasiti da možda ne mogu pomoći Nikoli, ali možda mogu nekome drugome – kaže Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina, imenovane po hrabroj novinarki koja je izgubila bitku s bolešću te je prva senzibilizirala javnost o važnosti transplantacije matičnih stanica.

U hrvatskom registru trenutno je preko 54 tisuće darivatelja, a 70 osoba je dobilo priliku za novi život.

– Registar je umrežen s ostalim registrima u svijetu, a broji više od 60 zemalja članica. Prema broju upisanih jedanaesti smo na svijetu. Ako se ne nađe davatelj u Hrvatskoj, što je veća vjerojatnost radi genskog uzorka, traži se darivatelj u svjetskom registru – kazala je Stapar.

Sam postupak upisa nije kompliciran, vrlo je jednostavan – popuni se upitnik te se daje mala epruveta krvi, koja se kasnije tipizira.

– Državni proračun financira tipizaciju uzoraka, a otprilike je šansa 1 prema 100 tisuća uzoraka jer podudarnost mora biti jako velika. U Registar se mogu upisati svi, a što se tiče same transplantacije postupak je jednostavan. Sve je medicinski sigurno i bezbolno. Ovim putem pozivam sve da se priključe u što većem broju – zaključila je Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

Akcija iz Varaždina u popodnevnim satima seli u Međimurje, točnije u Nikolino rodno mjesto Sveti Marti na Muri, gdje će se od 17.30 sati ponoviti slična akcija kao u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije