SURADNJA U Srednjoj strukovnoj rade odjeću za bicikliste koju ćete htjeti nositi

U zaštitnoj radionici Srednje strukovne škole vrlo je živo tijekom cijele nastavne godine.

Kada smo ih prije određenog vremena posjetili, imali smo jedan cilj – vidjeti kako napreduje izrada zaštitne odjeće za bicikliste. One reflektirajuće, koja svijetli u mraku, i koja bi, uvjeravali su nas, trebala biti znatno atraktivnija u odnosu na obične prsluke na koje su biciklistice i biciklisti trenutno ‘osuđeni’.

Sjajim u mraku

Učenici i nastavnici Srednje strukovne škole partneri su u projektu zagrebačkog Sindikata biciklista, koji provodi udruga Varaždinski biciklisti. Projekt nosi naziv ‘Sjajim u mraku’, a financira ga Ministarstvo unutarnjih poslova.

A koliko je projekt pogodio gdje treba, pokazuje i to što je agilnoj varaždinskoj udruzi već odobren i novi projekt, naziva ‘Sjajim u mraku+’.

– Kada su nas kontaktirali predstavnici udruge, bilo nam je jasno da imaju odličan projekt. Uključili smo u njega naše učenike; krojače, modne tenhičare i modne dizajnere, uključile su se profesorice, stručni učitelji. Škola je trebala realizirati ideju kako i na koji način najbolje zaštititi bicikliste u prometu tijekom noći, kada pada kiša i kada su općenito teži uvjeti u prometu. I tako smo krenuli – priča nam ravnatelj škole Dražen Košćak.

Radili i vizualni identitet projekta

Jedan dio učenika, s obzirom na obrazovno usmjerenje, radio je i grafički dizajn, odnosno vizualni identitet projekta.

U tome dijelu najboljim se pokazao rad Izidora Banfića, a pri odabiru radova svoje je komentare dao i grafički dizajner Marko Hrastovec.

Istovremeno se dio učenika bacio na dizajn odjeće. Svoje su kreacije osmislile Jelena Briški, Tea Požgaj, Viktorija Pšag, Anastazija Banek, Marta Gašparić, Tihana Klopotan i Nikola Barulek.

Od nacrta do prototipa

– Trebalo je odraditi dizajnerski dio te izvesti prototipove. Budući da škola ima vlastitu šivaonu, učenici su radili i na izradi – kaže Ana Detoni, nastavnica stručnih i kreativnih predmeta, koja zajedno s profesoricom Dunjom Dobranić Štefan radi kao mentor na ovome projektu.

Objašnjava nam kako učenici u svojim stručnim predmetima pokrivaju sve – od izrade nacrta, krojenja, šivanja… Velik je naglasak na praktičnoj nastavi.

Ovo nije ‘obična’ praktična nastava

No sudjelovanje u projektu ‘Sjajim u mraku’ nije obična praktična nastava. Konačni proizvod nosit će biciklisti širom Varaždinske županije, bit će predstavljen i na nacionalnoj razini, a moguće je čak i da pređe granice Hrvatske!

Rad na dizajnu započeo je lani u studenome. Dizajneri odjeće sjeli su i na papir stavili svoje ideje.

Onda je profesorica Detoni, uz pomoć dizajnera Marka Petrića, bivšeg učenika škole, i Kristine Škrokov iz udruge Varaždinski biciklisti, odabrala najbolje radove.

Izdvojen je rad učenice Jelene Briški.

– Dobili smo zadatak napraviti nekoliko dijelova odjeće. Odjeća je trebala biti reflektirajuća, a jedan od uvjeta je da dizajn prsluka bude potpuno novi, atraktivniji. Kad sam radila, bilo mi je bitno da rješenje bude funkcionalno. Ja sam cijelo vrijeme na biciklu, i po kiši i po mraku, razmišljala sam što bi meni odgovaralo. Tako da sam na prvo mjesto stavila funkciju, a na drugo estetiku – ispričala nam je Jelena.

Važno pogoditi omjer cijene i kvalitete

Čini se kako je uspjela pronaći ravnotežu jednog i drugog. Jer, naglašava profesorica Detoni, također i omjer cijene i kvalitete mora biti pogođen.

Kod dizajniranja kabanice, na primjer, Jelena se malo ‘zaigrala’.

– Ona je otišla u neke elemente koje bi kapuljaču i cijelu tu kabanicu poskupjeli na 200 do 300 kuna, a mi smo se morali kretati u okviru od oko 80 do 90 kuna – kaže Detoni.

Radi se pet odjevnih predmeta

Projekt je predviđao izradu pet odjevnih elemenata; pelerinu odnosno kabanicu s kapuljačom, jaknu, prsluk, gamaše i navlaku za ruksak.

– Jakna i pelerina su nam bile bitne kako bi se bicikliste potaklo i na vožnju po kiši – uključila se Kristina Škrokov, koja ispred udruge Varaždinski biciklisti operativno provodi projekt.

Dodaje uz osmijeh da su od policije doznali kako žene prilično rijeđe nose zaštitnu biciklističku odjeću, jer – bitno im je kako izgledaju.

‘Da bude malo više seksi’

U drugoj prostoriji, velikoj hali punoj šivaćih mašina i ostalih strojeva, stručne učiteljice Marija Šoštarek i Anica Nemec, u suradnji s Jelenom i profesoricom Detoni rade novu, poboljšanu verziju prototipa.

– Stavili smo sada još ove reflektirajuće trakice, da se pojača funkcionalnost. To ne narušava dizajn, čak ga i poboljšava, da bude malo više seksi – smije se Marija Šoštarek, dok s Jelenom gleda što su napravile.

Učenici više razmišljaju o noćnoj vidljivosti

Svi naglašavaju da su tijekom rada na ovome projektu i sami učenici postali svjesniji važnosti da po noći budu vidljivi na biciklu.

– Sve više razmišljaju o tome jesu li u dovoljnoj mjeri osvijetljeni po noći – kaže Kristina Škrokov.

Dio osvješćivanja je i prezentacija reflektirajuće odjeće po osnovnim školama.

Osim toga, reflektirajuće trake za ruke i noge podijeljen je biciklistima koji su sudjelovali u ‘kritičnoj masi’ održanoj krajem godine. A sprema se i nova.

Jedan dio odjeće otkupit će MUP

Što se tiče odjeće koja se šije u školi, sljedeći korak bio bi proizvesti veću količinu. To bi bio proizvod Srednje strukovne škole, proizveden u Zaštitnoj radionici, čija je voditeljica Danica Radmanić, ing.

Za određenu količinu već je zainteresirano Ministarstvo unutarnjih poslova, a dio će se prodavati, doznajemo od ravnatelja.

– Djeca odlično reagiraju! Oni se žele pokazati, vide svoju šansu. Drago im je kada mogu reći ‘to smo mi radili, a to će sada ići van’. Naši učenici puno praktično rade u svim radionicama. I jako su ponosni kada neki od proizvoda radimo za tržište. To je za njih motivacija da kvalitetnije rade – zaokružuje priču ravnatelj Dražen Košćak.

Uspješna suradnja se nastavlja…

Čini se kako se ovaj spoj civilnog aktivizma i učeničkog entuzijazma uz stručnu podršku pokazao punim pogotkom.

A priča ide i dalje. Novi projekt ‘Sjajim u mraku+’ predviđa neke nove aktivnosti.

Uspješna suradnja Srednje strukovne škole i udruge Varaždinski biciklisti se nastavlja. Bit će još priča.

Video za kraj

U nastavku pogledajte i video uradak udruge Varaždinski biciklisti, u kojem možete vidjeti kako nova reflektirajuća odjeća izgleda u primjeni, u vožnji biciklom…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije