Maturanti koji nisu završili gimnazijski program prijevoz u lipnju plaćaju sami

– Smatramo da nam je učinjena nepravda. Naime, maturantima strukovnih škola neće biti sufinanciran prijevoz za lipanj, tako da ćemo na ispite državne mature odlaziti o vlastitom trošku – javio se u redakciju maturant Medicinske škole u Varaždinu.

U tom problemu osim njega, nalaze se svi maturanti Varaždinske županije koji u srednjoj školi nisu pohađali nastavu prema gimnazijskom programu.

Naime, srednjim školama u županiji upućen je dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u kojem stoji Vladina Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza za lipanj, gdje je navedeno kako se u ‘lipnju maturantima koji završavaju gimnazijske programe (su)financiraju pojedinačne karte za dane pohađanja obveznih ispita državne mature’.

– Iz navedenog dopisa jasno je kako učenici koji nisu pohađali srednju školu prema gimnazijskom programu, nemaju pravo na sufinanciranje prijevoza. Takva se Odluka donosi već nekoliko godina zaredom, i smatram da je diskriminatorna – rekla je Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica Medicinske škole u Varaždinu.

– Ministarstvo i Vlada vjerojatno se vode logikom da gimnazijalci trebaju polagati državnu maturu ukoliko žele završiti srednju školu, dok učenici strukovnih škola polažu završne ispite, a maturu trebaju polagati samo ukoliko žele na fakultet – iznijela je Grabar Kruljac, ponovno dodavši kako ‘to nije u redu’.

– Gotovo 90 posto naših učenika upisuje fakultete, tako da polažu državnu maturu i u lipnju trebaju dolaziti u Varaždin. Smatram kako se maturante ne bi smjelo na takav način diskriminirati – kazala je.

Učenik koji se javio s tim problemom tako će, da bi došao u Varaždin na ispite, dnevno trošiti 42 kune za prijevoz autobusom.

– Kartu si plaćam po punoj cijeni, nemam ni pravo na popust. Mislim da to nije u redu te da bi svi maturanti koji idu na državnu maturu, trebali biti u jednakom položaju – rekao je.

Dopis na isti način tumači i Igor Kos, ravnatelj varaždinske Elektrostrojarske škole.

– Škola ima trenutno jedan razred u kojem su maturanti završili smjer prema gimnazijskom programu, tako da će njima prijevoz biti sufinanciran, dok će ostali koji nisu pohađali nastavu po tom programu, prijevoz morati plaćati sami.

Za komentar smo upitali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a odgovor ćemo objaviti po primitku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije