PAMETNI OTOK Ekipa Prve školske televizije MEC-a snimila dokumentarac o Ižu

Učenici četvrtog razreda Elektrostrojarske škole, smjera medijski tehničar – Antonio Čukoić, Patrik Šavor, Nikola Vnučec i učenice trećeg razreda Vida Žagar iEma Veseljak,smjera medijski tehničar, sudjelovali su u projektu pod nazivom ‘Aktivni mladi otočani za pametne male otoke’.

Cijela ekipa dio je Prve školske televizije Elektrostrojarske škole.

– Na otok Iž smo otišli 8. travnja, točnije mjesto Veli Iž, i tamo smo proveli tri dana. Zadatak nam je bio snimiti dokumentarac o otoku Ižu, odnosno njegovom potencijalu da postane pametan otok. Osim toga, cilj je bio upoznati desetak učenika, koliko ih ima u osnovnoj školi na Ižu, s filmskom opremom i pokazati im kako je to biti dio jedne prave filmske ekipe – objasnila nam je Vida Žagar.

Specifični je cilj projekta unaprijediti kompetencije (znanja, vještine i stavove) mladih osoba (dobne skupine od 15 do 25 godina) iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u poboljšanju razvoja otoka prve skupine te drugih manje razvijenih otoka.

– Klinci su stvarno bili odlični, komunikativni, raspoloženi za rad i marljivi. Mislim da im je najzanimljivije bilo snimanje s dronom, svi su to htjeli isprobati. Naišli smo na nekoliko zanimljivih priča, klinci su ispitali neke mještane Velog Iža i od svog tog materijala se mora osmisliti dokumentarac.

Projekt prvenstveno nastoji među mladima promicati koncept ‘pametnog otoka’ (engl. smart island), u kontekstu Europske unije, vezanog uz male europske otoke koji se, unatoč geografskoj izoliranosti i drugim karakterističnim problemima, odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanjem kvalitete života.

– Svi smo prilično zadovoljni i bogatiji za jedno lijepo iskustvo. Danas smo baš poslali film na Four River film festival pa nam držite fige – rekla nam je Vida.

Mentori su im bili profesori na Elektrostrojarskoj školi Tibor Bün i Valentina Šinjori.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ovdje pogledajte cijeli dokumentarac!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije