NESTAŠLUK Pčele pobjegle iz košnica, na teren izašli vatrogasci i dežurni pčelar

Varaždinski vatrogasci jučer, 23. svibnja, izašli su na pomalo neuobičajenu intervenciju – skidanje rojeva pčela u Kolodvorskoj i Režekovoj ulici.

– Na takve terene izlazimo po pozivu pčelara, a pomažemo im na način da im ustupimo našu opremu ukoliko su rojevi pčela na nepristupačnim mjestima do kojih ne mogu bez ljestvi – rekli su u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Varaždin.

U gradu naime već neko vrijeme, u slučajevima kad su pčele ‘nestašne’ i pobjegnu iz košnica, pčelarima pomažu volonteri iz Pčelarskog društva Varaždin.

– Članovi društva na volonterskoj bazi pomažu pčelarima kad nas nazovu u slučaju da im pčele ‘pobjegnu’ na neko nepristupačno mjesto. Tad u dogovoru s vatrogascima izlazimo na teren – kazao je Marin Šagi, jedan od članova udruge, dodavši kako je upravo sad najviše posla.

– U košnici se dogodi vrhunac razvoja pčelinje zajednice, nakon čega pčela iz nje izlazi, tako bi se mogao opisati taj proces. To se događa najviše u ovo vrijeme, nakon cvatnje agacije, kad počinje vrijeme prirodnog razmnožavanja, pa sve do kraja lipnja – ispričao je ‘dežurni pčelar’.

Iako su neke intervencije zahtjevnije od drugih, Šagi je istaknuo kako je cilj svih intervencija isti: ‘Trudimo se pomoći građanima kad imaju problema s tim krilatim sakupljačima meda’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije