Rembrandt iz Jalžabeta: Osmogodišnja Leonarda Piljak crta poput pravog majstora!

Osnovna škola ‘Petar Zrinski’ Jalžabet začetnica je Kliofesta na sjeveru Hrvatske pa je tako sudjelovala i na ovogodišnjem 4. izdanju Dana povijesti u Hrvatskoj.

Na nedavno održanom Suhodolskom cajngeru, kako Jalžabečani nazivaju svoj Kliofest, svoje je slike izložila mlada umjetnica Leonarda Piljak.

‘Slike prošlosti’ naziv je izložbe kojom je osmogodišnja Leonarda pokušala svojim prijateljima i učieljima približiti pojedine povijesne lokalitete, ne samo Jalžabeta, već i šire okolice.

U tehnici ugljena i tuša nastalo je dvadesetak radova: župna crkva sv. Elizabete, Rimski most u Kelemenu, tumulus Gomila, dvorac Somogy-Bedeković, varaždinski Stari grad, stari radio…

Tehnika crtanja, izbor motiva, ali i dimenzije slika izazvali su divljenje sudionika Kliofesta.

– Leonardi smo povjerili da nam pokuša dočarati povijesne ljepote jalžabetskog kraja i ona je taj zadatak u potpunosti ispunila. Premalo je kulturne baštine u funkciji lokalnog gospodarstva, posebice turizma, i odlično je da se već najmlađi učenici upoznaju s vrijednostima svog zavičaja. Hvala Leonardi ‘Rembrandt’ na velikom trudu i pomoći – zahvalio je profesor Milivoj Dretar, koordinator Kliofesta.

Izložba je završila na Međunarodni dan muzeja.

Leonardina nadarenost tesana je u varaždinskoj Galeriji Klarić, pod mentorstvom profesora Živka Skuhale.

– Od malih nogu volim crtati i slikati, a prošle sam godine počela pohađati satove crtanja. Drage su mi sve tehnike, ali mi je bojica ipak najbolja. Svi su mi motivi zanimljivi: šuma, livade, životinje, stare građevine i predmeti koji su se nekad upotrebljavali neiscrpan su izvor novih ideja za motive. Ponekad mi za crtež treba sat-dva, ali za veće i zahtjevnije slike ni 8 sati nije dovoljno – rekla je mlada Leonarda.

No, i kad crta, kao što se pripremala za izložbu ‘Slike prošlosti’, škola ne pati – Leonarda je odlična učenica, uživa u rješavanju matematičkih zadataka te čitanju enciklopedija.

Ovom izložbom njen se angažman pojačava.

Na putu za daleku Finsku je jedan tematski crtež za međunarodnu nagradnu izložbu ‘Together’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije