PRIČA OBRTNIKA Dragica Topolko: ‘Ovaj posao moj je antidepresiv, no sve je teže’

Hrvatska je zemlja koja se po visini poreza i prireza svrstava u vrh zemalja Europske unije, a takvo stanje stvari pogubno je ponajviše za obrtnike koji, uz probleme koje stvara samo tržište, moraju voditi i dodatnu borbu protiv poreznih opterećenja.

Ipak, postoji jedna skupina obrtnika kojima ta opterećenja još teže padaju. Riječ je o obrtnicima treće životne dobi, a jedna od njih je Dragica Topolko iz Varaždina.

– Imam registriranu domaću radinost, radim slike od prešanog cvijeća, čipku na batiće i razne druge suvenire. Ja sam u tome našla svoj smisao života, svoje zadovoljstvo i sreću – kazala je Dragica.

Posao je to kojim se Dragica bavi već oko osam godina, a započela ga je nakon odlaska u mirovinu. Sve radi sama i svaki njezin rad je unikat.

Prije toga radila je u Varteksu.

– Ovo nije nikakav biznis, nema tu zarade. No otkad je uvedena obveza fiskalne blagajne, stvari su za mene sve teže i teže. Umjesto da nam država omogući da starost provedemo uz neku zanimaciju, oni nas još dodatno gute – razočarano je rekla Dragica.

Nakon što se zbroje svi porezi, prirezi i troškovi materijala, Dragica kaže kako je sretna i ako zarade nema, samo da ne budu gubici.

No iako je sve teže i teže, Dragica o zatvaranju radnje ne želi ni razmišljati.

– Ovaj posao moj je antidepresiv. Ujutro se budim puna pozitivne energije jer me čeka rad. Ako to više neću moći raditi, zbog čega da se ja budim ujutro?

Ističe kako joj je mirovina 2.680 kuna i kad plati režije i ostale troškove za život, ostaje jako malo novca koji može utrošiti i na posao.

– Što se prodaje tiče, svake godine je sve gore. Bila sam četiri godine na Špancirfestu i nisam imala dovoljno slika da sve prodam. Bilo je to vrijeme kad smo imali prostor u Uskoj ulici. A sad nemam 4.000 kuna da platim štand, da to učinim bila bi sigurno u minusu, neovisno o prodaji. Drugi problem je što pada kupovna moć građana – kazala je Dragica.

Poboljšanje situacije za obrtnike trećeg živote dobi vidi u olašicama od strane države te se nada kako će netko imati razumijevanja za ljude poput nje i njihovu potrebu da dostojanstveno provedu svoj život.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije