FOTO Održana pokazna vježba spašavanja nakon terorističkog napada

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe organizirala je pokaznu vježbu spašavanja nakon terorističkog napada na Županijsku palaču, pod nazivom ‘Županijska palača 2017.’.

U vježbi su sudjelovali Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, DUZS – Područni ured za zaštitu i spašavanje Varaždin i Centar 112, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, PU varaždinska – temeljna i specijalna policija, MORH, Opća bolnica Varaždin te Županijske službe.

Vježbu su nagledali župan Varaždinske županije Predrag Štromar te njegov zamjenik, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Alen Kišić.

Sve institucije koje su nadležneza sigurnost građana bile su uključene u ovu vježbu i odlično su ju odradile. Nadam se da se nikada neće dogoditi teroristički napad – rekao je Štromar.

Dodaje kako zbog magle nije bilo helikoptera koji je trebao doći, no utvrđeno je kako naša hitna služba može kvalitetno odraditi taj dio i da nije potrebno teške rajenike odvoditi u Zagreb.

– Naše hitne službe u Varaždinu i županiji su izrazito pripremljene i akcija je uspjela u potpunosti. Ovom vježbom uspjeli smo uvježbati koordinaciju i suradnju svih žurnih službi u Županiji te provjeriti rad zajedničkih komunikacijskih uređaja u realnom vremenu (tetra uređaji), nažalost nismo uspjeli provjeriti osposobljenost timova hitne medicine za pripremu i transport pacijenata u helikopteru, no akcija je ipak u potpunosti uspjela – rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec.

Načelnik PU varaždinske Darko Jurčec kaže kako u sklopu interventne jedinice policije imaju strogu obuku koja traje godina te kako su spremni na takve situacije.

– Teroristički napad može se dogoditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Spremni smo na sve i možemo nešto prevenirati.

U slučajevima takvih napada bitna je organizacija rada timova hitne medicinske službe te usklađenost s radom ostalih žurnih službi.

Vrlo je važno da se timovi HMS neprestano usavršavaju u postupcima zbrinjavanja ozlijeđenih osoba u slučajevima terorističkih napada, što se postiže vježbom na simuliranim slučajevima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije