MIKRO-RAČUNALA Svi učenici petih razreda osnovne škole dobit će mini računala

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić potpisali su Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije.

Varaždinska županija će, prva u Hrvatskoj, svim učenicima petih razreda osnovne škole pokloniti mikro-računalo BBC micro:bit, dok će Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji je partner Zaklada Micro:bit za Hrvatsku i nekoliko drugih zemalja, obaviti inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji osnivač je Varaždinska županija.

– Već desetak godina kroz Centre izvrsnosti Varaždinska županija nastoji pomoći nadarenim učenicima. Osim toga, uvođenjem jednosmjenske nastave dodatno se poboljšao cjelokupni obrazovni sustav u županiji. Treba napomenuti kako čak 90 posto učenika u Varaždinskoj županiji pohađa nastavu u jednoj smjeni, dok je hrvatski prosjek tek 16 posto. Zanimljivo je, recimo, i kako u Zagrebu neki učenici nažalost školu još uvijek pohađaju u tri smjene – kaže župan Štromar.

Dodaje kako je osnovnoškolski kurikulum zastario, da će programiranje biti nezaobilazno za 10 do 15 godina, a ovime će se učenicima omogućiti jednake šanse na tržištu rada Europe i razvijenih zemalja.

– Micro:bit je mini računalo koje ima izrazito male ulazne barijere u programiranje, izrazito bogat eko sustav i programskie jezike, koji su na svjetskoj razini. Mi smo u akciji STEM revolucija podijelili već 22 tisuće micro:bitova u tisuću institucija – srednje škole, visoka učilišta, sveučilišta, udruge i dječje domove – kaže Bakić.

Ističe kako je micro:bit prava stvar da se digitalna kreativnost i pismenost dovede do svakog djeteta u Hrvatskoj i da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća.

– Pokazuje se da se do maksimalno 90 minuta profesor može u potpunosti vladati upotrebom micro:bita i već može prenositi znanje dalje.

Mikro računalo na sebi ima kompas, radio, akcelerometar, temperaturu, ekran, senzore…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije