Što o trenutnim vremenskim prilikama govori pučka meteorologija?

Pretkazivanje vremenskih prilika pomoću procjene vremenskih prilika pojedinih dana i njihova projekcija na druge dane ili duži vremenski period u godini česta je pojava u tradicijskoj kulturi. U usmenoj predaji tako možemo pronaći na brojne izreke o vremenu.

Sadašnje vremenske prilike može najbolje opisati izreka s područja Kamene Gorice kod Novog Marofa.

Izreka glasi: Božić na drvocepu, Vuzem v zapečku! Tumačenje izreke bilo bi sljedeće ako za Božić bude lijepo i toplo vrijeme bez niskih temperatura i mraza te se Božić može provesti vani na otvorenom tj. drvocepu istaknutom mjestu na seoskom dvorištu gdje se osim pripreme drva za ogrjev običavalo okupljati i družiti onda će Uskrs odnosno uskrsno vrijeme biti upravo suprotno vrlo hladno s niskim temperaturama i mogućim snijegom.

Prisjetimo li se da je prošli Božić bio relativno topao i bez snijega možemo pretpostaviti da i danas usprkos brojnim nastalim klimatskim promjenama pučka meteorologija može predvidjeti vremenske prilike.

Valja spomenuti da se hladnije vrijeme može očekivati sve do polovice svibnja odnosno do blagdana Svete Sofije, 15. 5. Svetu Sofiju te svece Servacija, Bonifacija i Pankracija koji prethode njezinu blagdanu narod naziva mržljakima ili lednim svecima zbog toga što se oko njihova goda odnosno blagdana može pojaviti kasni mraz pa i snijeg.

Narodnu izreku te vjerovanja u svece mržljake kazivala je i potvrdila Tereza Kerep iz Kamene Gorice. Izreku, tumačenje izreke i vjerovanja u ledene svece od strane spomenute kazivačica zapisao je Tibor Martan, dipl. etnolog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije