Logopedica Tatjana Novosel-Herceg održala predavanje i radionicu za mame

Ovog petka, 14. travnja, je u prostorima 5. mjesnog odbora održano predavanje i radionica o pametnim pokretima na neurosenzomotoričkoj osnovi koju je, za mnogobrojne prisutne mlade mame i njihove bebe, održala poznata varaždinska logopedica mr. sc. Tatjana NovoselHerceg, ujedno i edukatorica programa Brain-Gym – ‘gimnastika za mozak’; programa čija je svrha u potpunosti aktivirati mozak za učenje pomoću pokreta.

Ovaj provodi se u Općoj bolnici u Varaždinu, upravo kod mr. sc. Tatjane Novosel-Herceg, u sklopu VaLMod programa (multidisciplinarni pristup mucanju i ostalim logopedskim poremećajima).

Kod mnogo djece tijekom prvih godina života propuštene su neke razvojne faze mozga koje su temelj za daljnju organizaciju dječjeg mozga.

Primjerice, zbog korištenja hodalice mnoga djeca preskaču vrlo važnu fazu puzanja, koje je motorički najsloženija aktivnost jer objedinjuje sve tri tjelesne dimenzije, što kasnije djetetu olakšava orijentaciju prema gore i dolje, lijevo i desno, naprijed i natrag. Isto tako, mnogi roditelji posjedaju djecu prije nego što su ona spremna (dijete je spremno sjediti tek kad se samo posjedne iz četveronožnog položaja!).

Kasnije se te propuštene faze mogu očitavati u obliku mucanja, nerazvijenog govora, slabijeg izgovora, teškoća pri čitanju i pisanju, poteškoća s razumijevanjem, disleksije, hiperaktivnosti…

Vježbe u skopu Brain Gyma pomažu stvaranju novih veza između lijeve i desne moždane polutke što povoljno utječe na rješavanje spomenutih i mnogih drugih poteškoća. Trajanje terapije individualno je, odnosno ovisi o samom djetetu, spremnosti na suradnju sa stručnjakom, roditeljskom trudu i drugim faktorima.

Ovo korisno predavanje organizirali su patronažna sestra Ivanka Humek Kranjčić iz Doma zdravlja Varaždin u suradnji s predsjednikom Vijeća 5. MO Miroslavom Markovićem, a dio predavanja i vježbi je snimila i VTV televizija kako bi ovu korisnu metodu vježbi za djecu približila što većem krugu gledatelja.

Profesorica Novosel je s njenim ocem darkom Novoselom svjetski Ona je prisutnima objasnila značaj samopregleda kao najvažnije prevencije ranog otkrivanja karcinoma dojke koji je, nažalost, jedan od najčešćih uzroka smrti u ženskoj populaciji u Hrvatskoj. U sklopu predavanja je bacc. med. teh. Ivanka Humek Kranjčić održala edukaciju o zdravoj prehrani.

Prisutne je pozdravio Alen Kišić, dožupan za zdravstvo i kandidat za gradonačelnika grada Varaždina koji je ukazao na poražavajući podatak da svaka 4-ta osoba u Varaždinskoj županiji premine od posljedica neke vrste karcinoma.

Iskazao je zahvalnost udrugama kao što je ‘Mammae’ i drugim pojedincima koji na ovaj i druge načine ukazuju na važnost prevencije u ranom otkrivanju karcinoma.

Predavanju su prisustvovali Vesna Dušak i Nikola Plavec, kandidati za zamjenike gradonačelnika.

Miroslav Marković, predsjednik Vijeća 5. MO Varaždin, zahvalio je edukatoricama na održanom predavanju uručivši im prigodne poklone.

Jučer je našem mjesnom odboru bilo sve puno cike, vike i veselja jer su naše mlade mame došle sa svojim bebačima na predavanje i radionicu naše poznate logopedice i trenerice za Brain-Gym Tatjane Novosel-Herceg koja je održala predavanje i demonstraciju o pametnim pokretima na neurosenzomotoričkoj osnovi.

Predavanje je organizirala naša vrijedna patronažna sestra Ivanka Humek Kranjčić u suradnji s predsjednikom Vijeća 5. MO Miroslavom Markovićem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije