DNEVNI CENTAR Damir Habijan: ‘Ako treba, dignut ćemo na noge i pola države’

Na temu ‘Otvaranje dnevnog centra za mladež i osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama’ održan je danas okrugli stol u organizaciji Gradskog odbora varaždinskog HDZ-a.

Na okruglom stolu prisustvovali su HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina Damir Habijan, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, ravnateljica centra za socijalnu skrb u Varaždinu Sibila Krajnik te Davor Višnjarić, otac djeteta s intelektualnim poteškoćama.

Ruža Zlatar, predsjednica udruge Ludbreško srce, trebala je prisustvovati, no bila je spriječena.

Uz navedene, okruglom stolu prisustvovali su i Irena Vrdoljak, iz Društva multiple skleroze, Josip Novosel i Jasminka Brlić, iz Udruge gluhih i nagluhih osoba, Gabrijela Čavlek, iz udruge Novi put, Renata Pocedulić, iz Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, te Marin Vučić, ravnatelj Centra Tomislav Špoljar i predsjednik udruge Kokotiček.

Uz brojne građane, koji su se odazvali, prisutni su bili i zamjenici Damira Habijana, Sanja Zember i Denis Čupić, te predsjednik županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak.

Nakon uvodnih riječi o problemu s kojim se susreću osobe s intelektulanim i fizičkim poteškoćama, koje je kazala moderatorica Lidija Benjak, riječ je preuzela saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

– Ova ideja dnevnog centra je hvalevrijedna. Roditelji će moći napraviti karijeru, tako da svi ne uzimaju tu malu naknadu koju sad primaju njegovatelji. Mi u saboru radimo i želimo puno toga riješiti, no ne ide to lako. Doći će do povećanja doplatka za njegu, no nije to jednostavno podići. Ministarstvo istražuje teren i traži način da osobe s invaliditetom budu zadovoljne – kazala je Lukačić.

Damir Habijan osvrnuo se na problematiku, istaknuvši kako on uvijek na stvar gleda kao pravnik.

– Ni zakon, ni njegova primjena nisu dobri. Možda je ovo početak inicijative da se na razini države promijene najveći problemi – kratak je bio Habijan.

Inicijativu za osnivanjem centra ovakve vrste dala je i Sibila Krajnik.

– Broj osoba s osobnom invalidinom raste, a povećava se i broj statusa roditelja – njegovatelja. U porastu je broj osoba koje imaju potrebu za novčanim davanjima, ali i broj osoba koje trebaju biti zbrinute. Status roditelja – njegovatelja ne zadovoljava roditelje koji bi željeli nastaviti raditi svoje poslove, a dnevni centar upravo je rješenje koje bi tim roditeljima mogli ponuditi. Pozdravljam ovu inicijativu i Centar za socijalnu skrb će podržati ovu inicijativu.

Osim struke, na okruglom stolu prisustvovao je i Davor Višnjarić, otac 21-godišnjaka koji ima tešku mentalnu retardaciju.

– Prošle godine pokušao sam pronaći neku vrstu dnevnog boravka, kucao sam na mnoga vrata. Ravnatelj Centra Tomislava Špoljara uputio me na gradonačelnika, no ništa se nije dogodilo. Nama roditeljima dnevni centar puno bi značio – istaknuo je.

Nakon tih uvodnih riječi, na izrečeno se nadovezala Renata Pocedulić koja je istaknula kako ne postoji institucionalna vrsta dnevnog boravka, no vaninstitucialna podnuda svakako postoji.

– Udruge nude brojne mogućnosti, no možemo reći da je odaziv preslab. Također, već smo tražili rješenje, no udruge same ne mogu to provesti. Očekivali smo više podrške od Grada, ni jedna udruga ne može preuzeti na sebe plaćenje na najma prostora.

Kazala je kako volje za osnivanjem dnevnog centra svakako postoji, no negdje je došlo do zastoja.

Dodala je kako je zapravo potrebno pričati o poludnevnom centru, jer, prema zakonu, roditelj gubi status njegovatelja ako je dijete u nekom boravku više od 4 sata dnevno.

– Nije dovoljeno ekipirat tim od nekoliko ljudi, mnoga djeca s intelektualnim teškoćama zahtijevaju jedan na jedan brigu. Ako se krene u ovu inicijativu, spremni smo za svaku suradnju i pomoć – istaknula je Pocedulić.

Vučanić je istakao kako pomoć nije tražio samo od Grada, već i od crkve.

– Kucao sam na sva vrata i bio u Caritasu. Pitao sam ga da li bi mogli tamo napraviti i poludnevni boravak, no i on me usmjerio prema Gradu – kazao je.

Na tu opasku nadovezao se Miljenko Vitković koji je kazao kako je bio uključen u realizaciju Caritasovog doma na Banfici te je tamo također bila ideja da se dio doma namijeni za dnevni centar.

– Dio prostora će biti dostupan i moglo bi se tamo napraviti dnevni boravak. Treba napraviti tim za komunikaciju s Caritasom i ima mogućnosti da se napravi i više od toga. Crkva je voljna pomoći i financijski i na druge načine – kazao je Vitković.

Sibila Krajnik kao zaključak je kazala kako je za dnevni centar najvažniji stručni kadar te, naravno, čvrsta financijska struktura.

– Realzacija ovog projekta jedan je ozbiljan posao i mišljenja sam da je potrebno čvrsto financiranje koje će osigurati stalan kadar koji će uz volontere raditi ovaj posao. Ovo je silno zahtjevan posao i svaka čast udrugama, no potreban je stručni i stalan kadar. Centar za socijalnu skrb spreman je pomoći na koji način može.

Pocedulić je istaknula kako upravo udruge pokrivaju rupe i radimo posao države u mnogočemu.

– Ako dođe do toga da te usluge dođu na tržištu, mi ćemo se ugasiti – kazala je Pocedulić.

Anđelko Stričak istaknuo je kako mu je drago što je ova tema otvorena, dok je Sanja Zember kazala kako bi bilo najbolje osnovati radnu skupinu.

– Rješavanje ovog problema može samo kroz sinergiju. Nadam se da je ovo početak i ako treba dignut ćemo na noge i pola države. Ja sam kritičan uvijek, nebitno mi je tko je na vlasti. Bitno je da dobijemo ovo što želimo – zaključio je Habijan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije