Na prvom sučeljavanju projekta METRO Junior Top Chef, održanom u četvrtak, 23. ožujka, u zagrebačkoj Kuhaoni, mentori Konstantin Lukianenko i Mario Mihelj odlučili su da Antonio Detić, Marin Šarić i Andrea Mikinac zaslužuju mjesto u finalu projekta edukacije mladih kuhara. Finalisti će sudjelovati u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom mentora u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku.
– METRO Junior Top Chef je veliko, novo iskustvo, puno smo saznali od mentora koji su nam prije natjecanja pokazali korisne kuharske tehnike i neke nove namirnice, s kojima možda nemamo tako često prilike raditi. S druge strane, imali smo priliku vidjeti tehnike naših protukandidata i s njima se posavjetovati te tako nešto naučiti i od njih, ali i oni od nas. Iako je možda rano predviđati, nadam se da ću pokazati svoje sposobnosti i pobijediti u finalu – izjavio je Antonio Detić, najbolji među finalistima METRO Junior Top Chefa.
Mladi kuhari morali su uz pomoć zadanih namirnica poput avokada, batata, puretine i shiitake gljiva pokazati svoje umijeće u prezentaciji te korištenju tehnika pripreme koje su mentori ocjenjivali uz najvažniji segment – okus jela.
Za najbolju i najkreativniju prezentaciju priznanje je dobio Antonio Detić iz Varaždina, dok je za korištenje kuharskih tehnika pripreme mesa posebno priznanje dobila Andrea Mikinac iz Vinkovaca. Za cjelokupni okus pripremljenog jela i priloga nagrađen je Marin Šarić iz Osijeka.
– Ponosan sam jer me METRO prepoznao kao partnera i odabrao za mentora u projektu koji je izvrsna prilika za mlade kuhare da se istaknu svojim znanjem i kreativnošću, ali i dobiju dodatno iskustvo koje će ima pomoći da podignu svoje znanje i vještine na viši nivo- rekao je Konstantin Lukianenko, glavni kuhar zagrebačkog restorana Voncimer i mentor u projektu.
– Prošlogodišnje iskustvo rada s mladim kuharima razlog je zašto sam se ponovno pridružio METRO Junior Top Chef projektu. Maturanti kuharskih škola i sudionici projekta zapravo tek ulaze u profesionalan svijet kuhanja, a naš zadatak je da ih potaknemo na razmišljanje u kojem smjeru se žele razvijati. Pokušat ćemo im tijekom edukacije otkriti smjerove u kojima mogu ići – kazao je Mario Mihelj, glavni kuhar restorana El Toro i mentor u projektu.
U finalu u travnju kandidati će dobiti namirnice i jelo koje moraju pripremiti, a najbolji će osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN.