TAJNE NAŠIH VIKENDICA Autor ove kutijice za marmeladu je slikar Pavle Vojković!

Tavani, podrumi i vikendice oduvijek su uspješno skrivali različite neobične stvari.

U našim krajevima vrlo često možete naići i na zanimljiv dizajn nekih proizvoda iz prošlog stoljeća na kojemu su radili poznati akademski umjetnici.

– U posjetu Varaždincu Kreši Koložiju, čovjeka koji je gradski asfalt zamijenio životom u prirodi, naletio sam na ambalažu varaždinske tvrtke Kalnik. Nekad su se tamo proizvodili isključivo proizvodi od voća, kao što su pekmezi i sokovi. Siguran sam da ste u prošlosti često vidjeli baku kako stavlja brašno ili šećer u ovu veću konzervu – priča nam Varaždinac Denis Vlašić.

Kaže da je dizajn ove manje kutijice za marmeladu djelo poznatog varaždinskog slikara Pavle Vojkovića, a baš ova kutijica sa slike uzeta je prilikom čišćenja njegova ateljea koji se nalazio u gradskom kazalištu.

Njezino porijeklo, tvrdi Vlašić, datira iz 1951. godine, a zahvaljujući autoru i ljudima koji cijene dizajn, ostala je prilično sačuvana do danas.

Ako i sami iskopati neku ambalažu iz dvadesetog stoljeća, slobodno ju izložite jer možda je baš taj komad djelo nekog poznatog umjetnika. Zanimljiva vintage ambalaža danas je omiljeni ukras unutrašnjih interijera mnogih kafića i stanova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije