Paljenje Princa Fašnika, vesele maske, krafne i kuhano vino u Knegincu

Posljednji dan veljače u Općini Gornji Kneginec započeo je fašničkim veseljem kada su male maškare dječjeg vrtića Bubamara dolaskom u prostorije Općine preuzele vlast od načelnika Općine Gornji Kneginec Gorana Kaniškog.

Ovogodišnje maškare oduševile su svojim odabirom kostima u narodne nošnje prikazavši običaje zagorske svadbe/gosti na starinski način. Veselje se nastavilo i u popodnevnim satima kada je povorka maškara krenula ulicama Kneginca do Trga hrvatskih branitelja gdje je bio održan program u organizaciji Dječjeg vrtića Bubamara i KUD-a Knegingrad.

Prije sudačkog procesa, odgajateljice iz dječjih vrtića Bubamara imale su zanimljivu kostimiranu koreografiju “gusari/pirati iz ribnjaka” koji su pronašli tajnu kartu Kneginca i poremetili program otevši kralju Adrijanu škrinju sa općinskim blagom i ključeve Općine.

Tko zna kako bi završila vladavina gusara da nije stigao u pomoć kapetan, ugušio pobunu, naredio vraćanje svega ukradenog, a gusare utamničio. Tajna karta vraćena je Načelniku te je nastavljeno veselje i ples sve do presude i spaljivanja princa Fašnika koji je za sve loše u protekloj godini proglašen krivim i to je platio glavom.

Djeca i odrasli uživala su u Fašničkom veselju, jednoj od vrijednosti tradicijskog stvaralaštva koje nas obilježava kao narod. Nakon što su vatrogasci DVD-a Kneginec Gornji i Donji ‘vužgali’ Princa Fašnika pokazalo se da se zamjerio i prirodi jer je vjetar tako jako puhao da je Fašnik nestao u par minuta.

Fašničko veselje ne bi bilo potpuno da nije bilo slasnih fašničkih krafni, finog čaja i kuhanog vina za što se svake godine pobrinu naše vrijedne kuharice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije