LJUBAV Spoj naslijepo u Prvoj gimnaziji, ali ne bilo kakav, već – s knjigom

Učenice i učenici varaždinske Prve gimnazije danas su se, oni skloniji avanturi i novim iskustvima, upustili u – spoj naslijepo. I to u vlastitoj školi.

Da zaljubljeni ne moramo biti samo u osobu, već i neke druge više ili manje žive stvari, nije nepoznato. Stoga su se i neki među gimnazijalcima odlučili za spoj naslijepo – s knjigom.

Naime, međunarodni projekt ‘Blind Date with a Book’ Prva gimnazija provodi i ove godine na Valentino, po drugi puta.

– Dragi učenici i kolege, 14. veljače pozivamo vas u knjižnicu na ‘Spoj naslijepo s knjigom’. Izaberite knjigu ne znajući ništa o njoj, uživajte u otkrivanju nepoznatih autora i sadržaja! Čeka vas iznenađenje! – stoji u pozivu objavljenom na stranicama škole.

Organizatorice projekta su profesorice, knjižničarke, Jasminka Horvatić-Bedenik i Marinela Marčetić.

– Cilj je potaknuti učenike na čitanje nelektirnih knjiga i navikavati ih da im knjižnica postane mjesto ugodno za rad i druženje – kaže Jasminka Horvatić-Bedenik.

Učenici su također dobili zadatak citirati njima najljepšu misao o ljubavi, komentirati, komentar donijeti do petka u knjižnicu i najbolji ili najoriginalniji uradak bit će nagrađen.

Među učenicama koje su se odazvale ovom spoju naslijepo bila je i Aleksandra-Saša Božović, učenica 3.f razreda. Neki će je se sjetiti kao najčitateljice varaždinske Gradske knjižnice.

> ‘Nije točno da mladi čitaju manje nego prije, knjiga je još uvijek nezamjenjiva’

– Prvi puta sam u našoj knjižnici doznala za ovaj projekt, ideja mi se sviđa, knjige su lijepo omotane i ukrašene. Kod takvih akcija treba prvenstveno voditi računa o kvaliteti sadržaja ponuđenih knjiga. Željela bih da drugi puta budu ponuđeni klasici, nobelovci, poezija, popularna znanost, knjige s područja filozofije, povijesni romani… Ne volim baš čitati ljubavne romane, a iz knjige koju sam danas izabrala pročitala sam već neke odlomke za vrijeme nastave i kratki sadržaj s Interneta. Uključit ću se i drugi put u ovaj projekt – rekla je učenica.

Ispred knjižnice je također organizirano čitanje ljubavne poeziju na francuskom i slušanje francuske šansone ‘Poesie et chansons d’amour’, u izvođenju Groupe Parlons francais koju vodi profesorica Jasminka Bešenić-Ivančić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije