SRCE SRCU ‘Zdravlje moje kćeri usko je vezano za naše financijske mogućnosti’

Danas će se u dvorani Graberje, u 18 sati, održati humanitarna priredba ‘Srce srcu’ čiji cilj je pomoć djeci varaždinskih osnovnih škola koje imaju različite zdravstvene probleme koji, osim što utječu na svakodnevne aktivnosti, predstavljaju i veliko financijsko opterećenje.

Jedna od njih je Klaudija (13) koja boluje od tri autoimune bolesti: celijakije, dijabetesa i problema sa štitnjačom.

> SRCE SRCU Humanitarna priredba za varaždinske osnovce u Graberju 13. veljače

Njezina majka Ksenija ispričala nam je kako izgleda život s tim bolestima te zašto im je pomoć potrebna.

– Moja kćer ima dijabetes tipa 1, celijakiju i probleme sa štitnjačom. Štitnjača je problem od rođenje, dok se dijabetes javio prije tri godine, a tad je otkrivena i celijakija – kazala je Ksenija.

Celijakija nije prije otkrivena jer za nju u Hrvatskoj ne postoje neke standardne pretrage, istaknula je Ksenija.

Tihi ubojica

– ‘Tihi ubojica’ još je ime za celijakiju. Problem je u tome što nema mnogo namirnica koje ne sadrže gluten, a puno onih koje ga ne sadrže bivaju njime na neki način kontaminirane – dodala je Ksenija.

Celijakija na taj način ograničava izbor namirnica, dok s druge strane stvara veliko financijsko opterećenje za oboljele od celijakije.

– Kilogram bezglutenskog brašna je oko 20 kuna. Klaudijini zdravstveni problemi tako su usko vezani za naše financijske mogućnosti. Što više novca, lakše je kontrolirati bolest.

Užina u školi za Klaudiju se tako svodi na jabuku koja ne smije doći u dodir s bilo kojom vrstom hrane koja sadrži gluten.

Ako se gluten ipak konzumira, dolazi do brojnih probavnih problema.

Dijabetes

Drugi veliki problem za Klaudiju je dijabetes koji pak puno utječe na svakodnevne aktivnosti.

– Ako je niži od četiri, postoji šansa da padne u komu, a ako joj naraste iznad 15, njezine rane ne mogu zacijeliti i ona je u opasnosti, ako se ozlijedi, da iskrvari.

Te promjene u razini šećera rezultiraju u promjenama raspoloženja, a ljudi za to baš i nemaju previše razumijevanja, ističe Ksenija.

Veliki novčani izdaci

Zdrastveni sustav pomaže u slučaju dijabetesa, no još uvijek je potrebno doplatiti. U slučaju celijakije izdaci su još i veći, kazuje Ksenija.

– Mjesečni izdaci su toliki koliko imam novaca. Kad ga nema moramo se zadovoljiti jednostavnijim namirnicama. Trebalo bi dvije do tri tisuće kuna samo za njezinu prehranu, a na to treba još dodati brojne troškove koji se tiču odjeće.

Tako je prije otkrivanja dijabetesa Klaudija smršavila čak 20 kilograma.

Ova humanitarna akcija za obje predstavlja izrazito mnogo.

– Pomoć je uvijek dobrodošla. Mi bismo bili sretniji da možemo pomoći nekom drugom, umjesto da pomažu nama. No sretni smo što ćemo napokon moći priuštiti Klaudiji nešto što joj inače ne možemo priuštiti – zaključila je Ksenija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije