Kišić: ‘Oko 95 posto Roma u našoj županiji koristi neku vrstu socijalne naknade’

U Županijskoj palači danas je održana Sjednica za socijalnu skrb Varaždinske županije gdje je izneseno izvješće za proteklu godinu.

– Bili smo jako okupirani prošle godine. Korisnika socijalne skrbi je sve više i više, sredstva su takva kakva jesu, ali se nastoji pobrinuti za svakoga u prioritetu – kazala je predsjednica savjet za socijalnu skrb Varaždinske županije Marta Dretar.

> Ante Šola: ‘Caritasov centar na Banfici bit će završen u listopadu’

Plan za ovu, ali godine koje slijede, već je donešen.

– Konkretno, prioriteti su djeca i nezaposleni mladi. Ljudi se javljaju, no mnoge je sram javiti se. No mi moramo pokazati kako smo mi tu da ljudima pomognemo – istaknula je Dretar.

Pad korisnika socijalnih naknada

Na sjednici je prisustvovao i Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, koji je istaknuo kako je prošle godine na razna socijalna davanja u Varaždinskoj županiji utrošeno preko 100 milijuna kuna.

– Na području županije vidljiv je trend laganog smanjivanja potreba, na to svakako utječe manja nezaposlenost i, još bitnije, veća zaposlenost. Zato pada broj korisnika raznih socijalnih naknada – istaknuo je Kišić.

Porastao je tek broj nakanda za njegu u kući, no Kišića to ne iznenađuje.

– Velika opasnost za budućnost je to što sve više našeg stanovništva stari. Već sada imamo preko 17 do 18 posto satnovnika koji su iznad 65 godina života i koji su zbog niskih mirovina, ili ih uopće nemaju, postaju korisnici nekih od socijalnih naknada. – dodao je Kišić.

Romi i socijalne naknade

U 2016. bilo je tako 200 korisnika socijalnih naknada manje, a što se tiče usporedbe s ostatkom Hrvatske, Varaždinska županija predstavlja prosjek, kazao je Kišić.

Jedno od opterećenje predstavlja romska nacionalna manjina.

– Imamo oko 2 posto stanovištva koje je nacionalna manjina Romi i oni su u 95 posto slučajeva korisnici neke od socijalnih naknada – zaključio je Kišić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije