Varaždinska županija planira kupiti dvorac Šaulovec za 4,4 milijuna kuna

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić na sljedećoj će Županijskoj skupštini predložiti kupnju dvorca Šaulovca! Taj objekt smješten u općini Beretinec prodaje Financijska agencija (Fina) za 4,4 milijuna kuna. Dvorac je prešao u ruke Fine nakon pokretanja stečajnog postupka nad tvrtkom Varaždinka pokojnog poduzetnika Ivana Hudoletnjaka, u čijem je vlasništvu bio i dvorac Šaulovec.

Cijena dvorca Šaulovca je 4,4 milijuna kuna, a, ako županijski vijećnici podrže Čačićevu inicijativu, dvorac će prijeći u vlasništvo Varaždinske županije.

Dvorac Šaulovec kulturno je dobro pa pravo prvokupa ima Općina Beretinec, a Varaždinska županija druga je u redu.

– Dvorac Šaulovec je izuzetno atraktivan, vrijedan ambijentalno i arhitektonski te građevinski najbolje očuvani objekt te kategorije u Varaždinskoj županiji. Sve to što se danas zaboravlja su prije 30 godina platili i obnovili građani Varaždina. Karakteristika ovoga dijela Hrvatske su upravo kurije i dvorci, a dvorac Šaulovec povezuje obje te kategorije. Dvorac se spominje još u 13. stoljeću kao kurija, a u 16. stoljeću je obnovljen, povećan i pretvoren u dvorac. Bez obzira na devastaciju, razina njegove očuvanosti i dalje je prvorazredna. Prvi sam za privatno vlasništvo, ali do granice društvenog interesa – izjavio je župan Čačić.

Valja istaknuti kako će sredstva potrebna za kupnju dvorca Županija osigurati kreditom, no, kako ističe župan Čačić, to je opcija tek u slučaju ako Republika Hrvatska Varaždinskoj županiji ne vrati dug od 32 milijuna kuna za Javno-privatno partnerstvo.

– Smatramo da dvorac Šaulovec i park koji ga okružuje trebaju biti dostupni javnosti i u javnoj funkciji za građane Varaždinske županije te kao neupitna turistička atrakcija. Kad je u pitanju krajnja namjena kompleksa, trebalo bi se barem djelomično vraćati uloženo ili prihodovati koliko je potrebno za održavanje, primjerice ekskluzivnim ugostiteljskim, izložbenim prostorom i slično kandidirajući pojedine projekte na razini države, kao i na razini Europske unije – zaključio je Čačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije