Unatoč hladnoći brojni Viničani proslavili Vincekovo kod obitelji Matijašec

Vinički vinogradari okupljeni u udruzi vinogradara ‘Vinea’ već godinama, kao jednu od niza aktivnosti, obilježavaju sve blagdane vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo od kojih je prvi u godini upravo blagdan Sv. Vinka, kada službeno počinje sezona radova u vinogradu.

Tradicija nalaže da na Vincekovo vinogradari obavezno u svom vinogradu porežu par trsova, a trsje se blagoslovi i okiti kobasicama te zalije vinom. Orezane mladice potom se stave u posudu s vodom, a prema broju pupova koje mladice vinove loze potjeraju, vinogradari procjenjuju kakva će biti berba.

Vinička udruga svake godine okupljanje organizira kod drugog vinogradara, a ove je godine domaćin bio Marijan Matijašec u čijem su se vinogradu u Slatnjaku, unatoč hladnoći, okupili mnogobrojni vinogradari i članovi Udruge Vinea.

Ove su godine gosti viničkih vinogradara bili i vinogradari iz slovenskih općina Lenart, Sv. Andraž i Sv. Ana, s kojima je Općina Vinica uključena u projekt prekogranične suradnje ‘Detox’, a dobra suradnja u međuvremenu se proširila i na viničke i slovenske udruge.

Obred blagoslova vinograda te početka radova u njima vodio je vinički župnik, prečasni Valent Posavec.

Nakon blagoslova, domaćin kojemu su se pridružili predsjednik udruge Stjepan Kovačić te načelnik Općine Marijan Kostanjevac, zajedno su porezali nekoliko trsova te ih zalili vinom, nazdravljajući pri tom svim okupljenim vinogradarima.

Domaćin je pripremio dovoljne količine vina te ostalih delicija za sve okupljene, a zajedničko je druženje nastavljeno u dvorani Općine Vinica do kasno u noć.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije