Uspješna Margareta Mihalic, vlasnica tri diplome, posvetila život volonterstvu

Margareta Mihalic (33), koja je većinu djetinjstva provela u Novom Selu Rok, a danas živi u Varaždinu, projektna je menadžerica u ACT Grupi te voditeljica Volonterskog ureda Međimurja.

U svom impresivnom životopisu ima čak tri diplome i to iz područja ekonomije, sociologije i filozofije, dok je naknadno specijalizirala i projektni menadžement u Mađarskoj. U svakoj njezinoj rečenici iščitava se ljubav prema poslu koji radi, a koji pasionirano prenosi i u svoj privatni život.

Paralelno je studirala ekomoniju, sociologiju i filozofiju

Nakon završetka srednje škole, Margareta je odlučila upisati studij ekonomije. Priznaje da je to bio relativno lak izbor nezahtjevnog studija koji ipak nudi kasniju moguću specijalizaciju na širokom području. Kako pak je oduvijek voljela izazove, na drugoj godini studija na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu počela je razmišljati o paralelnom upisu studija sociologije i filozofije.

– Oduvijek sam voljela sociologiju, no još više promatrati ljude i njihove odnose. Ekonomija se tu kao društvena znanost također dobro uklopila. Što se pak tiče filozofije, nju sam odabrala isključivo zbog ljubavi prema toj znanosti. Iako sam znala da se nikad neću njome profesionalno baviti, bilo mi je važno udovoljiti sebi i završiti taj studij, nadovezuje se Margareta.

Tako je istodobno pohađala tri studijska programa na Ekonomskom fakultetu i Hrvatskim studijima u Zagrebu, što je samo po sebi već veliki izazov, a kada se tu pridodaju i organizacijski problemi, stvar se dodatno komplicira. Ipak, upravo je spletom tih okolonosti Margareta otkrila svoje iznimne organizacijske vještine.

– Tijekom studija sam otkrila područja koja su me zaista zanimala, a to su bila ona u kojima su se sociologija i ekonomija preklapale, primjerice, u temama poput socijalnog kapitala i liderstva. Tada sam shvatila da sam i jako dobra u organizaciji, posebno svog vremena, te da mi trebaju izazovi kako bih dobro funkcionirala, govori nam Margareta.

Iako je ponekad bio vrlo veliki izazov vremenski posložiti sve ispite za vrijeme ispitnih rokova te s jednog kraja Zagreba na vrijeme stići na drugi, Margareta je u tome uspjevala. Koliko je bila predana svome radu, govori i to što je na studiju sociologije i filozofije diplomirala prva u svojoj studijskoj grupi te je bila među deset najuspješnijih studenata koji su te godine diplomirali sociologiju.

Kako sama kaže, ponekad se njezina kombinacija studija činila vrlo smušena i njoj i drugima, no kada je počela raditi sve je sjelo na svoje mjesto te se pokazalo da se prepun studentski raspored itekako isplatio.

U ACT Grupi pronašla je svoje idealno radno mjesto

Danas je Margareta projektna menadžerica ACT Grupe i voditeljica Volonterskog ureda Međimurja.

Volonterski ured Međimurja osnovan je 2011. putem projekta City Volunteers koji je provodio Autonomni centar. Te iste godine Međimurska županija provodila je projekt s Udrugom Zora oko obilježavanja 2011. Međunarodne godine volonterstva.

Ideje onih koji su radili na projektima dovele su do nastanka današnjeg VUM-a. Margareta je tada radila u udruzi Zora i bila uključena u obilježavanje Međunarodne godine volonterstva, a samim time i dio tima koji je radio na VUM-u.

Nekoliko godina kasnije, kada je njezina kolegica odlučila prijeći u REDEA-u, Margareta je zauzela njezino mjesto kao osoba koja je tada imala više od deset godina iskustva bavljenja volonterstvom, pet godina iskustva kao koordinatorica volontera, a redovito je održavala i edukacije, radionice i predavanja o volontiranju.

Ljubav prema volonterstvu prepoznala je već u srednjoj školi

Volontirati je počela već u srednjoj školi, a s osmijehom se prisjeća svoje prve volonterske akcije na čakovečkom glavnom trgu o problematici lova. Akciju je organizirala Udruga Kneja, čiji je dio bio i Teo Petričević, današnji direktor ACT Grupe odnosno njezin današnji šef.

Margareta vjeruje da volontiranje može biti korisno za cijelu zajednicu, a posebno za mlade ljude.

– Volontiranje je sjajna stvar za mlade ljude. Može im pomoći da razviju svoje potencijale, da se uključe u zajednicu, pomognu u rješavanju problema koji ih muče. Bez obzira gdje će se uključiti u volontiranje, svojim radom nekome će pomoći. Neka volonterska mjesta će im omogućiti da upoznaju nove ljude, besplatno putuju, upotrijebe svoje znanje stečeno u školi ili na fakultetu, da se zabave, podignu samopouzdanje ili nauče otvoreno komunicirati. Sve to može im pomoći na tržištu rada gdje je konkurencija zbilja jaka, ističe Margareta.

Kada je već radila na brojnim projektima vezanima uz volontiranje financiranim od strane Europske unije, pružila joj se prilika specijalizirati projektni menadžment na Sveučilištu u Veszpremu u Mađarskoj, što je zaokružilo znanja koja je do tada stekla na studiju i poslu.

Projekti na kojima radi unose dinamiku u svaki novi radni dan

Što se pak danas tiče njezinog radnog dana, on nikada nije isti i upravo je to ono što najviše voli. Aktivnosti planira nekoliko tjedana unaprijed, a u jednom tjednu mogu se izmijeniti radionice, predavanja, volonterske akcije, administracija, savjetovanja, izvještaji, planiranje i pisanje novih projekata i slično.

Njezin je rad uvijek vezan uz određeni projekt koji se u tom trenutku provodi, a ono što je čini sretnom brzo su vidljive promjene.

– Projekti na kojima radim obično traju godinu dana, što znači da u relativno kratkom razdoblju mogu vidjeti neku promjenu, odnosno rezultate rada. Svrha projekata je riješiti ili doprinijeti rješavanju nekog problema i to je upravo ono što se događa po završetku projekta, rekla je.

Do sada je sudjelovala na brojnim projektima, no najdraži, a ujedno i najzahtjevniji bio je projekt Gastrostart koji je vodila za Centar za socijalnu skrb Čakovec, a čiji je cilj bio pomoći u zapošljavanju osoba romske nacionalne manjine kroz edukaciju za pomoćne kuhare.

– Tih godinu dana bila sam fokusirana samo na to kako projekt uspješno provesti i odraditi do kraja. Srećom, imala sam punu potporu i povjerenje ravnateljice Centra, Antonije Canjuga i članova tima na koje sam se mogla osloniti i koji su svojim specifičnim znanjima te područjima djelovanja puno pomogli. Bilo je vrlo stresno i rizično, no na kraju se sve isplatilo, ponosno govori Margareta.

Ni u svoje slobodno vrijeme ne zaboravlja volonterstvo

Iako su joj radni dani pretrpani, ona uživa u njima, no jednako tako uživa i u svome slobodnom vremenu koje nastoji što bolje iskoristiti. Bavi se fotografijom, trenira penjanje, trči i putuje koliko god može. No, ni tijekom slobodnog vremena ne prestaje njezin interes za volonterstvo.

– Volonterski se uključujem u provedbu konferencija o liderstvu poput Global Leadership Summita koje organizira udruga Partner tijekom studenog u Zagrebu i Čakovcu. Također podupirem projekt Renewing Our Minds (ROM) koji provodi Forum For Leadership and Reconciliation iz SAD-a, gdje sudjelujem kao mentorica. Radi se o programu na koji tijekom ljeta u Fužine u Gorskom kotaru budu pozvani mladi iz cijelog svijeta, čiji potencijal prepozna tko od sudionika prošlogodišnjih ROM-ova ili članova tima, završava Margareta.

Te mlade lidere potiče se da budu pozitivna promjena u svojoj zajednici, baš kao što je to Margareta u svojoj. I dalje se namjerava baviti volonterstvom i projektnim menadžmentom, istražiti i druga područja kojima bi mogla doprinijeti te, ono najvažnije, nikada ne želi prestati učiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije