Projektni tim višnjičke Osnovne škole boravio u Turskoj

Članice projektnog tima OŠ Izidora Poljaka Višnjica – Ivana Karpov, Slavica Cingesar i Ankica Gotić, boravile su od 12. do 16. prosinca u Turskoj, u mjestu Fethiye gdje su sudjelovale na prvom transnacionalnom sastanku partnera na projektu ‘I am being an ecological person’. Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Erasmus + KA 2 programa, a u koji su uz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice uključene još tri škole iz Turske, Grčke i Poljske, piše Lepoglava.net.

Cilj projekta je u Turskoj, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj organizirati i provesti radionice iz područja ekologije i engleskog jezika s namjerom poticanja ekološke osviještenosti, podizanja svijesti o šteti koju nanosimo prirodi, poučavanja o principima ekološki prihvatljivog načina života, upoznavanja s pojmom ekološkog otiska i otkrivanja načina za smanjivanje ekološkog otiska svakog pojedinca, upoznavanja s pojmom održivog razvoja u okviru ekologije i traženje načina za doprinos održivom razvoju, osposobljavanja za uspješnu komunikaciju primjenom stečenih znanja, poticanja interkulturalnosti i usavršavanja vještine korištenja stranog jezika putem rada na projektu.

Pozitivni dojmovi

– Radni dio sastanka bio je vrlo opsežan. S partnerima smo dogovorili detaljne aktivnosti tijekom dvogodišnjeg razdoblja te uskladili datume njihova održavanja. Prvog dan sastanka koordinatori projekta, turska škola Çalıca Secondary School otvorila je vrata svojih učionica i upoznala nas s učenicima i njihovim radom. Učenici, učitelji, zaposlenici škole kao i roditelji ljubazno su nas dočekali. Majke učenika i učiteljice priredili su nam i ručak s tradicionalnim jelima nakon kojeg smo posjetili službene institucije grada Fethiye gdje smo toplo dočekani od strane gradonačelnika, pročelnika za školstvo i pročelnice za kulturne i društvene poslove – istaknule su članice projektnog tima OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice koje su tom prigodom predstavili školu u Višnjici i ekološke aktivnosti koje se u njoj tijekom školske godine provode. Isto su učinile i preostale dvije partnerske škole – grčka škola The 1st Gymnasium of Acharnes i poljska škola Zespol Szkol Nr 3.

Tijekom boravka u Turskoj potpisan je partnerski sporazum između škola sudionica.

– Jedan od sastanaka održan je u ekoselu Tangala, gdje smo se na licu mjesta upoznali s aktivnostima u kojima će naši učenici sudjelovati prilikom posjeta Turskoj 2018. godine. Također smo proučavali školske kurikulume i predložili metode kojima se rezultati projekta mogu integrirati u pojedine nastavne jedinice tijekom redovnog nastavnog procesa u osnovnoj školi. Određen je projektni tim za upravljanje budžetom te tim za prevenciju rizičnih situacija. Istaknute su potencijalne rizične situacije te su predložene metode za prevenciju. Određeni su i točni datumi svih mobilnosti i detaljno je razrađen plan pojedinih aktivnosti. Istaknuta je važnost diseminacije i dogovoreni načini na koje će se rezultati projekta primjenjivati i proširiti u lokalnu zajednicu i na druge škole. Veliku važnost pritom ima uloga medija – istaknule su članice višnjičkog projektnog tima koje ističu ljubaznost svojih domaćina.

U svibnju susret u Višnjici

– Osim radnih sastanaka, ljubazni domaćini upoznali su nas sa svojim gradom i okolnim mjestima. Tako smo imale priliku boraviti na prekrasnoj i poznatoj plaži Oludeniz na obali Sredozemnog mora. Bile smo i na gradskoj plaži i šetnici uz more. Posjetile smo tradicionalne suvenirnice, kušali smo tradicionalna slana i slatka jela. Družili smo se i razmijenili iskustva s učiteljima iz partnerskih škola – istaknule su te najavile da će se projektni partneri ponovno susresti već u prvoj polovici 2017. godine točnije u ožujku kad će u Grčku, uz članice projektnog tima putovati i učenici višnjičke škole.

Krajem svibnja 2017. OŠ Izidora Poljaka Višnjica ugostit će u Višnjici učitelje iz turske škola Çalıca Secondary School, grčke škole The 1st Gymnasium of Acharnes i poljske škole Zespol Szkol Nr 3.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije