UDVDR Ogranak Ivanec zaključio 2016. i najavio više aktivnosti za 2017. godinu

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održala je svoj redovni Izvještajni sabor kojemu je u Ribičkom domu nazočilo 30, od ukupno 35, delegata koliko ih sačinjava Sabor.

Nazočili su i gosti, zamjenik gradonačelnika Ivanca Čedomir Bračko, predsjednik Koordinacje braniteljskih udruga Grada Ivanca i Hrvatskog časničkog zbora Ivanec Vladimir Debeljak, te Franjo Piskač i Juraj Vincek, predsjednik i član predsjedništva DVD-a Gačice.

Nakon odavanja počasti poginulim, umrlim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te izbora Radnog predsjedništva koje je, na čelu sa Željkom Đurinom, rukovodilo Saborom, Izvješće o radu podnio je predsjednik Ljudvek Cikač.

– Bila je ovo izazovna godina za nas, s nikada više događanja, no mogu odmah sa zadovoljstvom spomenuti da smo sproveli sve planirane, a i još neke dodatne. Uz veliki moralni i materijalni angažman članova predsjedništva, aktivnosti su provedene zahvaljujući financijskim potporama Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Ivanca, Općine Donja Voća, donatora te sredstvima prikupljenim putem članarina – u ovodnom je dijelu rekao Cikač te kronološkim redom iznio provedene aktivnosti.

Fokus na problemima branitelja

Fokus djelovanja bio je na aktivnostima posvećenim preživjelim braniteljima koji se suočavaju sa sve većim problemima, ponajviše onim zdravstvenim, pa je tako kontakt sa Veteranskom bolnicom u Zaboku čije usluge koristi sve više branitelja, označen kao ključna aktivnost u godini na isteku.

Također, pomagalo se hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima slabijeg imovnog stanja, pa kod zapošljavanja, dobivanja stipendija, puno je bilo druženja i sportskih susreta, odavanja počasti poginulim suborcima, tribina o Domovinskom ratu, predavanja u školama i drugog.

U jednogodišnjem periodu članovi Ogranka sudjelovali na više od 70 događanja vezanih uz Domovinski rat i onih s bliskom tematikom što ga čini najaktivnijom udrugom na području grada Ivanca, pa i šire.

Cikač je istaknuo odličnu suradnju sa udrugama građana i drugim društvenim subjektima, poput DVD Gačice,Udrugom Prigorec, Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec, Planinarskim klubom Ivanec, župama Ivanec i Kamenica, policijskom postajom Ivanec i drugima.

Godina završena u financijskom plusu

U Programu rada za 2017. godinu planira se nastaviti sa svim aktivnostima, ali i organizirati neke nove, poput obilježavanja dana pogibije Željka Biškupa u Radovanu, te posjeta Pakracu početkom srpnja, kako bi se obilježila 25. obljetnica povlačenja 104. brigade Hrvatske vojske, u čijem je sastavu bila i 2. ivanečka bojna, sa Zapadno slavonskog bojišta.

Cikač se na kraju izlaganja ispričao delegatima na duljini svojih izlaganja, no, kako je rekao, u 2016. godini bilo je puno aktivnosti, a jednaki ako ne i veći broj bit će ih i u 2017., tako da je bilo nemoguće sročiti kraća izvješća.

Zahvalio se dogradonačelniku Bračku na sudjelovanju u svim aktivnostima koje je organizirao i sproveo Ogranak, kolegama na pomoći u radu, kao i brojnim udrugama građana koje su ili sudjelovale u organizaciji ili u provedbi programa, te građanima koji su ih pohodili.

U Izvješću Nadzornog odbora utvrđeno je da je financijsko poslovanje vođeno u skladu sa Zakonskim odredbama, te da je tijekom godine, prema stanju sa 24. prosincom ostvaren višak prihoda u iznosu od 2.943,35 kune sa svim plaćenim dospjelim obvezama. Višak je ostvaren zbog više uplaćenih članarina i donacija u odnosu na prošlu godinu.

Sud časti bez posla

Sud časti je u svom izvješću naveo ikako nije bilo zahtjeva po kojima bi postupao, a istaknut je i podatak da je broj članova povećan za 22, te ih sada UDVDR RH Ogranak Ivanec ukupno broji 373.

Sva su izvješća, kao i Program rada prihvaćeni od delegata, koi su na prijedlog središnejg odbora, za njegove nove članove potvrdili Zvonka Galića iz Žarovnice, te Slavka Švetaka iz Donje Voće, obojicu ratnih pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrovi.

Dogradonačelnik grada Ivanca Čedomir Bračko u svom je izlaganju pohvalio rad udruge potvrdivši kako se doista radi o najaktivnijoj na području Ivanca, te kao gradski dužnosnik, ali i kao član udruge, zaželio puno uspjeha u provedbi planiranih aktivnosti u 2017. godini.

Vadimir Debeljak također je pohvalio rad UDVDR Ogranak Ivanec, te rekao da očekuje suradnju i u 2017. godini, posebice na projektu izrade monografije o ulozi ivanečkih branitelja u Domovinskom ratu.

Saboru se obratio i Franjo Piskač, predsjednik DVD Gačice, koji istaknuo odličnu suradnju na manifestaciji kojom se u Gačicama obiležilo 25. godina od pogibije Dražena Šešeta, te najavio njezin nastavak na obostrano zadovoljstvo.

Po okončanju Sabora, nastavljeno je druženje u neformalnom tonu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije