Matija Sučić pobijedio Univerzal: ‘Treba ustrajati na činjenicama i biti hrabar’

Drugostupanjskom odlukom Županijskog suda u Bjelovaru Matija Sučić oslobođen je svake krivnje u sudskom procesu koji je protiv njega pokrenula energana Univerzal. Iako mu je u početku ponuđeno da sve završi njegovom isprikom, on je to odbio.

Tako je počeo sudski spor u kojem su na jednoj strani bili student Matija Sučić i znanstveno potvrđene činjenice, dok se s druge strane našao, kako to kaže Matija, ‘lokalni moćnik’ Univerzal.

– U ovom trenu ja sam zadovoljan. I poručio bih drugima da pravosuđe funkcionira. U javnosti postoji drugačija slika pravosuđa, i možda i to donekle i je tako, no ne u potpunosti. Vrijedi se zalagati i truditi za javno dobro. Treba ustrajati na činjenicama. Ako ste sigurni u ono što ste iznijeli i u ono što branite, onda morate do kraja ustrajati u tome. Prema riječima mojeg pravnika, Željka Cecelje, ja sam sad u potpunosti nevin – kazao je Matija.

Sporna tribina

Za ovog studenta Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu sve je započelo 2012. kad se aktivnije počeo baviti ekologijom.

Na slučaj Univerzal naišao je prvi put 2014., a nakon što je dobio niz materijala i inspekcijskih nalaza, organizirao je tribinu ‘Ekološki pristup gospodarenju otpadom’ na kojoj je izrekao kako ‘energana Univerzal polako, ali sigurno truje sadašnje i buduće generacije’.

Nije to bio jedini predmet tribine, ističe Matija, no to je bilo najzvučnije za prisutne novinare.

No ta tribina i riječi tamo izrečene donijele su mu, unutar nekih mjesec dana, tužbu. Iako je mogao izabrati lakši put, ta opcija nije mu bila prihvatljiva.

– Prije nego što sam krenuo u sam spor bila mi je ponuđena mogućnost isprike i da na taj način priča završi. Ali ja sam želio dokazati istinu i moj moral nije mi dopuštao pomirenje sa činjenicom da se moram ispričati kako bi nekoga zaštitio i kako bi zaštitio i sebe samog od nekakvih napada.

Građanska dužnost

Velika podrška u procesu bili su mu odvjetnik Željko Cecelja te profesor i znanstvnik Stanko Uršić.

– Željko Cecelja imao je razumijevanja za to što sam student. Zastupao me besplatno, kao prijatelja, i pobrinuo se za pravnu sferu, a ja sam se pobrinuo za ekološku sferu. Tu mi je od velike pomoći bio Stanko Uršić koji se već dugo bavi ekološkom problematikom. Kad vas optuži lokalni moćnik vi morate imati pokrivene sve mehanizme i morate biti sto posto sigurni da dobivate spor.

Inzistiranje na činjenicama i borba za javno dobro Matiji su se na kraju isplatili te je nakon sedam ročišta oslobođen svih optužaba. Nada se kako će ta njegova pobjeda biti poticaj i drugima koji se nalaze ili bi se mogli naći u sličnim situacijama.

– Moja poruka je da se građani ne trebaju bojati ničega, već da trebaju izlazit s onim što znaju, pa makar ih i tužili. Treba biti hrabar – zaključio je Matija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije