‘Pume’ obilježile 24 godine postojanja: ‘Išli smo u rat jer volimo Hrvatsku!’

Danas je u Varaždinu svečano obilježena 24. obljetnica 7. gardijske brigade ‘Puma’. Samo obilježavanje započelo je u 9 sati svetom misom u varaždinskoj katedrali.

Nakon mise, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u kapelici svetog Juraja u vojarni u Optujskoj ulici.

Centralni dio svečanosti bio je u parku 7. gardijske brigade, kod spomenika posvećenom upravo pumama, a tamo je prvo održano predavanje o pumama za djecu iz osnovnih i srednjih škola, dok je nakon toga usljedio niz svečanih govora te dodjela odlikovanja koja su primili Branko Ipša te majka jedinog pripadnika Puma koji se vodi kao nestali Miroslava Harča.

Svečanom obilježavanju prisustvovao je, među brojnim uzvanicima iz političkog i društvenog života, i ministar branitelja Tomo Medved.

– Čestitam svim pumama 24. obljetnicu njihovog osnivanja, posebno iskazujem počast i zahvalnost obiteljima 91 poginulog i jednog nestalog pripadnika Puma. Zahvalan sam svim pripadnicima 7. gardijske brigade, brigade velikog značaja koja je nosila veliki teret, nažalost i žrtve – kazao je Medved.

Istaknuo je i kako je danas, 24 godine nakon osnivanja postrojbe, moguće cjelovito sagledavanje značaja i uloge puma u Domovinskom ratu.

Robert Puja, predsjednik udruge 7. gardijske brigade Puma istaknuo je kako bi pričanje o cijelom putu Puma zahtijevalo mnogo vremena, no istaknuo je najvažnije o njima, kako nekad, tako i danas.

– Kroz našu brigadu prošlo je 4500 pripadnika, nažalost 91 poginuli i jedan koji se vodi kao nestali. Sama brigada osnovana je prije 24 godine na današnji dan. Što se tiče prepoznatljivosti, mislim da nas se najviše pamti po 5. kolovozu i isticanju stijega u Kninu. Pume danas žive, rade, trudimo se. Drago mi je što danas ovdje ima toliko djece – kazao je Puja.

Jedini pripadnik koji se navodi kao nestali iz 7. gardijske brigade ‘Puma’ je Miroslav Harča, a danas je njegovoj majci dodijeljeno odlikovanje.

– Poručila bih da se požure i da pronađu mog sina kako bih ga mogla sahraniti. Želim da ima svoj grob i da ima spomenik. Ovo je velika neizvjesnost, muka i patnja. Njegovi ratni kolege ga nisu zaboravili, svake godine ga se prisjete – kazala je gospođa Harča.

Kako stvari danas gledaju pripadnici Puma kazao nam je Mirko Martinjak, pripadnik 7. gardijske brigade.

– Priključio sam se Pumama u lipnju 1991. godine i otišao sam u Domovinski rat samo zato što sam volio Hrvatsku. Mi smo brigada koja je osvojila teritorij veličine jedne Varaždinske županije. Mislim da mi veterani danas živimo dobro. U rat smo išli iz ljubavi prema Hrvatskoj, ne iz želje za materijalnim. Mi smo išli u rat zato što volimo Hrvatsku!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije