APEL ‘Životinje se boje pucnjeva petardi, a posljedice mogu biti kobne!’

Miran božićni ugođaj ovih dana zasigurno mnogima remete oni koji bacaju petarde i brojna druga pirotehnička sredstva. Osim ljudi, oni kojima to također smeta su dakako životinje, stoga je upravo na tom tragu napravljena kampanja naziva ‘Ne bacajte petarde, bacajte kobase’, kojom se želi osvjestiti javnost o tom problemu.

Uz navedenu kampanju, postoje i brojne druge inicijative i apeli kojima se želi skrenuti pažnja na taj problem.

– Brojne udruge i ljubitelji životinja ovih dana apeliraju i mole ljude da ne bacaju petarde, iako se čini kako brojne kampanje ne rezultiraju poželjnim učinkom jer pucanj petardi i dalje odjekuje. Naime, psi i ostale životinje imaju bolji sluh od ljudskog, tako da je njima svaki pucanj još veći stres – istaknula je Gordana Lacko iz varaždinske udruge Spas.

– Ovdje kod nas će ljudi dežurati i dočekati Novu godinu sa psima jer je to kaos, s obzirom da se većina pasa strahovito boji pucnjeva. Ljudima savjetujem da odu do veterinara i zatraže sredstva za smirenje koje će dati ljubimcu, ali da to nikako ne čine na svoju ruku – kazala je.

Petarde loše djeluju na zdravlje životinja, a ponekad čak i pogubno.

– To je dodatni stres za životinju, doživljavaju traume jer ne znaju čemu sva ta buka, a kod starijih često dolazi do srčanog udara – ističe Lacko.

Osim straha kojem su životinje izložene, postoji još jedan problem.

– Brojne životinje od straha pobjegnu od kuće i onda se više ne znaju vratiti pa lutaju i bježe. Tako nakon blagdana uvijek imamo povećan broj pasa lutalica. Apeliram i na vlasnike koji imaju pse na dvorištima neka pronađu neko sklonište, šupu, podrum, za njih, kako bi spriječili bijeg svojih ljubimaca – rekla i ponovila:

– Ljudi, podržite kampanje u kojima se zalažemo za prestanak pucanjave jer osim što ne uživaju životinje, i čovjek vrlo lako nastrada prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije