FOTO Djeca kreativnim božićnim ukrasima okitila jelke u Galerijskom centru

Galerijski centar Varaždin danas, 15. prosinca, bio je ispunjen žamorom i dječjim osmjesima zahavaljujući projektu ‘Čarobna šuma’ u sklopu kojeg su djeca dječjih vrtića i osnovnih škola s područja Varaždina zadnjih nekoliko tjedana izrađivala ukrase koje su jutros ovjesili na božićne jelke.

– Galerijski centar je danas pun žamora, vike i lijepih ukrasa jer je u tijeku konkretizacija projekta ‘Čarobna šuma’. Djeca gradskih vrtića i nekih osnovnih škola su zadnjih tjedana marljivo radili ukrase za jelkice, kojih je petnaest, a donirala ih je tvrtka Parovi d.d. Jelke su u teglama, a nose lijepu poruku. Naime, nakon svih blagdanskih dana one će u prvom mjesecu naći svoje mjesto vrtićima i školama koje su sudjelovale u projektu čime cijela akcija dobiva i ekološku dimenziju – istaknuo je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra.

Ideja je, kako kaže Mesek, bila dodatnu istaknuti dječju kreativnost, ali i upoznavanje djece s ustanovama u kulturi.

– Oni su naša buduća publika, a prvi kontakti i lijepo sjećanje kasnije će ih vratiti u muzejske prostore.

Vrtićarci su zadatak prihvatili s oduševljenjem.

– Danas smo kitili bor, a prije smo u vrtiću radili ukrase, boriće i mašne od vune i stiropora. Teta je napravila borić od stiropora koji smo mi zamatali vunom. Bilo je lijepo to raditi, a i ovdje je lijepo. Volim Božić, biti s mamom i tatom doma, ujutro se probuditi i otvoriti poklon – prepričala je Jana iz Dječjeg vrtića Pinokio koji se rado odazvao projektu.

– Već nas je i sam naziv projekta privukao. Djeca su u vrtiću radila ukrase od stiropora i vune, a mi odgajatelji smo im malo pomogli. Bilo im je zanimljivo, a i sam dolazak ovdje je njima novo iskustvo – rekla je odgajateljica Ksenija Lukač.

Galerijski centar i u 2017. priprema bogat program

‘Čarobna šuma’ ujedno je završni projekt Galerijskog centra u 2016. godini.

– Program je ove godine bio bogat i šarolik, ovo je 34. po redu koji smo samostalno ili u suradnji organizirali. Galerijski centar se tek sad bavi onime zbog čega je osnovan – živom galerijskom izlagačkom djelatnošću i nadamo se da je ovaj prostor privremeno rješenje. Želja je da se u dogledno vrijeme u funkciju stavi prostor bivše Sinagoge koji gradu uistinu nedostaje – kazao je Mesek i najavio kako i iduće godine Galerijski centar nastavlja u istom ritmu.

– S izložbama krećemo odmah u siječnju. Inače smo program podijelili tematski na pet cjelina, od kojih tri podržava Ministarstvo kulture. Zasigurno najveći su Dani perfomansa, zatim ‘Something else gallery’ kojim povezujemo više medija u jedan, ‘Lokalno – globalno’ u kojima sudjeluju naši autori koji itekako misle globalno. ‘Idemo regionalno’ je cjelina u sklopu koje predstavljamo nekoliko autora iz šire regije, a osim toga, uključujemo se u gotovo sve festivale koji se održavaju u gradu tako da smo partner VAFI-ju, MOP-u, Špancirfestu, Baroknim večerima – istaknuo je ravnatelj i time dao do znanja kako će i 2017. godina biti bogata kulturnim zbivanjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije