FOTO U varaždinskoj katedrali zasjalo Betlehemsko svjetlo, predali ga izviđači

U nedjelju, 11. prosinca, u 18 sati u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je predaja Betlehemskog svjetla na početku večernje mise od strane donositelja izviđača iz Varaždina.

Svečanom prihvatu Betlehemskog svjetla u katedrali, svetoj misi te paljenju fenjera kojima će Betlehemsko svjetlo idućih dana biti preneseno u župe Varaždinske biskupije uz okupljene građane i donositelje izviđače iz Varaždina prisustvovali su i izviđači iz Ludbrega, Čakovca i Orehovice te katolički skauti iz Varaždina.

Poruku mira na svečanoj misi pročitala je predstavnica izviđača iz Ludbrega Tea Car, koja je poručila kako je pravo svjetlo ono koje nije očima vidljivo.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatskoj prvi je, ratne 1991. godine iz Beča donio tada predsjednik vlade Republike Hrvatske g. Franjo Gregurić.

Svjetlo su donijeli izviđači, 1992. godine – preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda ‘Kamengrad’ iz Koprivnice pod vodstvom g. Miroslava Svorena, dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice…

Pokrovitelj akcije tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali.

I ove godine, Betlehemsko svjetlo, upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu preneseno je širom svijeta noseći poruku mira i ljubavi među ljudima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije