DJEČJE BOŽIĆNICE Svojih 120 kuna dobit će oko 8 tisuća varaždinske djece

Procedura isplate ‘dječje božićnice’ od 120 kuna za djecu s prebivalištem na području Grada Varaždina maksimalno je pojednostavljena i roditelje podnošenje zahtjeva neće koštati ni kune.

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare na kojoj su o proceduri ostvarivanja toga prava govorili gradonačelnik Goran Habuš, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj.

Pravo na ‘dječju božićnicu’ imaju djeca s prebivalištem na području Grada Varaždina (u što se računaju i prigradska naselja Hrašćica, Gojanec, Jalkovec, Črnec Biškupečki, Poljana Biškupečka, Kućan Marof, Kućan Gornji, Kućan Donji i Zbelava!) rođeni u razdoblju od 1. siječnja 1999. do 31. prosinca 2016. godine.

> BAŠ FORA ‘Dječju božićnicu’ dobit će i oni koji se još nisu ni rodili!

Iznos od 120 kuna po djetetu isplatit će se putem poštanskih uputnica na ime i adresu prebivališta djeteta.

Učenici osnovnih škola i svih vrtića, i gradskih i privatnih, zahtjeve za isplatom božićnice dobivaju, ili su već dobili, od svojih učitelja. Ispunjeni zahtjev vraća se učiteljima i tu svaka briga roditelja prestaje. Potrebno je tek potpisati privolu da škole podatke o prebivalištu djece smiju dostaviti Gradu Varaždinu.

Malo je kompliciranija procedura za srednjoškolce, djecu koja ne polaze vrtić ili djecu koja polaze vriće ili škole van administrativnog područja Grada Varaždina.

Oni će morati preuzeti zahtjev (na internetskim stranicama Grada – www.varazdin.hr – ili osobno u gradskoj pisarnici u gradskoj vijećnici, Trg kralja Tomislava 1) i zajedno s pratećom dokumentacijom predati u gradsku pisarnicu.

Uz zahtjev moraju predati i određenu dokumentaciju.

Prvi od dokumenata dokazuje prebivalište djeteta. To može biti kopija djetetove osobne iskaznice ili putovnice ili potvrda o prebivalištu djeteta. Kopija ne treba biti ovjerena kod javnog bilježnika.

– S obzirom da biljeg za podizanje potvrde o prebivalištu inače stoji 40 kuna, uspjeli smo naći model s policijom da se taj iznosi roditeljima ne naplati pri izdavanju potvrde za isplatu jednokratne novčane pomoći – naglasio je gradonačelnik Habuš.

No Branka Matavulj je nadodala da roditelji mogu zahtjev predati i bez toga dokumenta pa će potom Grad po službenoj dužnosti od policije tražiti podatke o prebivalištu.

Osim tog dokumenta, kojim se dokazuje prebivalište djeteta, potrebno je predati i kopiju osobne iskaznice podnositelja zahtjeva, dakle roditelja, staratelja, skrbnika ili posvojitelja.

Navedeni zahtjev s dokumentacijom predaje se u pisarnici Grada Varaždina ili se šalje poštom.

Pisarnica se nalazi u gradskoj vijećnici na Trgu kralja Tomislava 1 i radit će od 7 do 19 sati od ponedjeljka do petka.

Adresa na koju se zahtjev s dokumentacijom može poslati je Trg kralja Tomislava 1, Varaždin s naznakom: ‘Dječja božićnica 2016’.

Rok za predaju dokumentacije je 15. prosinca.

– Očekuje se da se zahtjevi predaju za oko 8.000 djece, od čega dvije do tri tisuće njih su izvan sustava i morat će osobno predavati zahtjeve. No najbitnije nam je bilo da nađemo model koji nijednog roditelja neće ništa koštati – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je da je Varaždin jedini grad u Hrvatskoj koji uvodi isplatu ‘dječje božićnice’. I rekao da će se ta praksa nastaviti i sljedećih godina.

– Ono što je jednom stečeno, teško je uzeti. Stoga ćemo i sljedeće godine u proračunu planirati sredstva za tu namjenu – odgovor je Habuša, čime otklanja nagađanja da je riječ o mjeri donesenoj zbog skorašnjih lokalnih izbora u svibnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije