Varaždin će dobiti podzemne spremnike za otpad, cijena 50 milijuna kuna!

Prema Planu gospodarenja otpadom Grada Varaždina za razdoblje 2018. – 2023. godine, koji će se danas naći na varaždinskom Gradskom vijeću, na području Varaždina vanjske kontejnere za otpad zamijenit će podzemni spremnici za otpad. Za tu svrhu Grad Varaždin namjerava izdvojiti čak 50 milijuna kuna, a projekt će se financirati iz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te dijelom od strane Grada Varaždina. Takvi spremnici za otpad već se koriste diljem Hrvatske, a u Varaždinu su postavljeni tek ispred Studentskog doma.

– Takvim načinom upravljanja otpadom ostvaruje se ušteda prostora iznad površine zemlje, izgled mjesta za odlaganje otpada je estetski privlačan i jednostavan za upotrebu korisniku, spriječeno je širenje neugodnih mirisa otpada, omogućeno je selektirano odlaganje otpada i smanjena je mogućnost vandalizma. Sustav je moguće prilagoditi zahtjevima korisnika za potrebnom količinom i rasporedom spremnika, a sastoji se od betonske jame, rame, okvira i poklopca, čeličnog kontejnera, ruke za prihvat kontejnera i koša za ubacivanje otpada – stoji u Planu gospodarenju otpadom.

Ti spremnici bit će postavljeni ispred zgrada na području Varaždina, a spremnici će postojati za više vrsta otpada. Rok za završetak tog projekta je godina 2023.

Dario Carev i Mario Kovač iz stranke Pametno osvrnuli su se, kroz Javno savjetovanje o PGO-u, na cijenu samih spremnika.

– Smatramo da planirani iznos od 50.000.000,00 kuna daleko premašuje potrebe grada veličine Varaždina. Prema okvirnoj cijeni izgradnje podzemnog spremnika od 100.000,00 kn, proizlazi da bi u gradu bilo postavljeno 500 podzemnih kompleta spremnika za otpad i to samo oko stambenih zgrada. Možete li nam objasniti na koji način se došlo do tako velikog iznosa? Kakvi su spremnici planirani i kolika je cijena dobave i postave pojedinačnog spremnika? Jesu li planirani pojedinačni spremnici za svaku zgradu ili će više zgrada koristiti jedan? – istaknuli su Carev i Kovač.

Konkretan odgovor na ta pitanja Carev i Kovač nisu dobili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije