FOTO Vinički hodočasnici boravili u Rimu

Povodom završetka Godine Božjeg milosrđa te proglašenja novih kardinala rimske crkve, dionici ovih velikih događanja bili su i hodočasnici iz Vinice predvođeni prečasnim viničkim župnikom Valentom Posavcem.

Hodočašće je trajalo od 17. do 21. studenog, a središnji događaj zbio se 19. studenog, kad je papa Franjo po treći puta održao konzistorij na kojem je i službeno imenovao 17 novih kardinala među kojima i našeg mons. Blaža Čupića.

Vinički su hodočasnici imali privilegiju i čast na dan proglašenja susresti se s kardinalom i čestitati mu na proglašenju. Tom prilikom su vinički župnik Valent Posavec i vinički načelnik Marijan Kostanjevac pozvali kardinala Čupića u ponovni posjet Vinici.

Inače, kardinal Blaž Čupić, nadbiskup Chicaga, do sada je dva puta bio u Vinici, a posljednji put je to bilo 5. srpnja 2015. godine.
Kardinal se susreo i sa najbližim članovima familije, polubratićem Stjepanom Bahunom iz Gornjeg Ladanja koji danas živi u Ljubljani te sa rođakinjom Marijom Grdak rođ. Gradiček, koja živi u Ivancu, ali i sa svim ostalima.

Obitelj Stjepana i Jadranke Tomašec kardinalu je uručila poklon, a načelnik Kostanjevac uručio je hrvatsku zastavu. To veče druženju s novoproglašenim kardinalom Čupićem uz čestitke se pridružio i kardinal, naš nadbiskup mons. Josip Bozanić u pratnji velečasnog Marka Đurina iz Remetinca, inače vicerektora Zavoda Sv. Jeronima u Rimu.

– Ovaj susret sa našim kardinalom dogodio se u papinskoj palači, a sve zahvaljujući pateru Božidaru Nađu, inače voditelju Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu. Ovim je hodočašćem ostvareno puno lijepih i nezaboravnih trenutaka, od prisustva na svetim misama u crkvi Sv. Jeronima, samostanu Sv. Benedikta i Sv. Franje Asiškog, a sudjelovali smo i na večernjoj molitvi koju je predvodio mons. Blaž Čupić u crkvi Sv. Bartolomeja. Na toj misi bilo nas je stotinjak, dakle svi koji smo iz Hrvatske hodočastili u Rim. Sa novim smo kardinalom nakon obreda, u jednoj prekrasnoj i toploj atmosferi, pjevali hrvatske svete pjesme, a na kraju smo zajedno otpjevali i pjesmu ‘Bože, čuvaj Hrvatsku’. Kardinal Čupić nam je po završetku druženja zahvalio na dolasku u Rim te poželio sretan put i povratak kući, u Hrvatsku i Vinicu. Od svih lijepih dojmova koje smo kao hodočasnici doživjeli, svakako treba izdvojiti našu prisutnost na svetoj misi povodom završetka Svete godine milosrđa koju je predvodio papa Franjo i koji je neposredno prije zatvorio Sveta vrata bazilike Sv. Petra u Vatikanu – izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac prilikom povratka sa hodočašća u Rim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije