Znate li da su Stari grad gradski oci 1925. godine htjeli – srušiti?!

Između godine 1921. i 1925. varaždinski su gradski oci burno raspravljali o kupnji Staroga grada, a kasnije i o njegovoj namjeni. Grad je tada Stari grad kupio, ali za potrebe izgradnje – radničkog naselja!

Podsjetio je na taj povijesni detalj Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, na jučerašnjem zasjedanju Gradskog vijeća, obrazlažući namjeru Grada da kupi nekadašnju Varteksovu robnu kuću i kuću Ritz.

– Gotovo cijeli Stari grad trebalo je sravniti sa zemljom, a na strani prema današnjoj Vrazovoj ulici već je zemljište bilo rasparcelirano. Ali nakon puno svađe i argumenata ipak je 1925. odlučeno da se Stari grad sačuva te da se preda Gradskom muzeju na upravljanje – ispričao je Morandini.

Namjera gradske uprave da kupi Varteksovu robnu kuću, čija je inicijalna cijena 10 milijuna kuna, naišla je proteklih dana na neodobravanje dijela javnosti. Među nekima od kritika je ta da se time Varaždin pretvara u u grad muzej – koji nitko ne posjećuje.

– Sličnim kritikama bio je izložen i Krešimir Filić 50-ih godina prošloga stoljeća. Tada je palača Sermage, također u vlasništvu Grada, dana Gradskom muzeju na upravljanje. Prigovaraju mu tom prilikom mnogi uglednici da će pretvoriti grad u muzej, a on je odgovorio ovako: ‘Varaždin je sam po sebi jedan lijep i veliki muzej’.

> Dobiva li Miljenko Stančić nakon punih 40 godina napokon svoj ‘varaždinski dom’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije