Nagrađen projekt ‘Hitna na biciklima’: ‘Bili smo atrakcija Špancirfesta!’

Pažnju na ovogodišnjem Špancirfestu zasigurno je plijenila Hitna na biciklima, a upravo je zbog tog projekta Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije primio godišnju nagradu, koja je dobivena zbog doprinosa sigurnosti pacijenata za 2016. godinu, a dodijelila ga je Hrvatska udruga za sigurnost pacijenata.

Akcija ‘Hitna medicinska služba na biciklima’ trajala je za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta svih deset dana, dnevno od 16 do 20 sati, pod nazivom ‘Tradicija nas određuje – Varaždin grad bicikla’.

– Hitna na biciklima funkcionirala je jako dobro, bilo je desetak manjih intervencija i tri veće, a sudjelovalo je petnaestak naših djelatnika, koji su dežurali na biciklima te obilazili sva područja događanja i pomagali potrebitima. Naši su djelatnici razvili ideju koju smo brzo realizirali uz pomoć sponzora, a djelatnici su volontirali, tako da je ovo bio naš poklon Špancirfestu – istaknuo je Mladen Smoljanec, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i dodao kako je lijepo kad korisnici usluge i struka prepoznaju trud i to nagrade.

Tim ‘hitne na biciklima’ stalno je bio u pokretu te u interakciji s posjetiteljima, a do ozlijeđenih je pristupio u izuzetno kratkom vremenu čime je prepoznata važnost njihove pokretljivosti i dostupnosti u odnosu na pokretljivost vozila kojem je trebalo u pravilu onoliko vremena do dolaska na mjesto događaja koliko je timu ‘hitne na biciklima’ trajao dolazak i zbrinjavanje ozlijeđenih i pripreme za njihov siguran i što brži prijevoz na daljnje zbrinjavanje u nadležnu bolnicu.

– Ovo je nešto novo u Hrvatskoj i Varaždinu, a mislim da se i djelatnicima svidjelo što su bili unutar događanja te direktno povezani s posjetiteljima. Drago nam je što smo mogli sudjelovati, a priznanje nam jako puno znači. Bilo je nekoliko značajnih intervencija, poput ozljeda, koje smo sanirali na licu mjesta, a potom zvali naš ekipni tim koji je potom zbrinuo pacijenta do bolnice. Osim toga bilo je slučajeva slabosti, mjerili smo tlak, šećer i pružali pomoć gdje je bila potrebna – rekla je doktorica Ivana Vujec koja je bila dio tima i dodala.

– Bili smo jedna od glavnih atrakcija Špancirfesta, bilo je dosta fotografiranja, pitanja, druženja, a to nas veseli. Bilo je teško probijati se kroz gužvu, ali ljudi su se micali kad je bilo potrebno, tako da nije bilo većih poteškoća. Tamo ćemo biti i iduće godine u većem broju, a možda i s više timova.

Sigurnost posjetitelja varaždinskog festivala važna je svima, naročito organizatorima.

– Zahvalila bih gospodinu Smoljancu na izvrsnoj ideji. Osim što su se posjetitelji osjećali sigurno, bili su svojevrsna atrakcija, čak je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila ideju. Sigurnost posjetitelja nam je na prvom mjestu, a ove godine, na sreću, nije bilo većih intervencija i policija je zabilježila najmanje narušavanja javnog reda i mira, tako da mislim kako smo položili ispit što se tiče pitanja sigurnosti – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ-a Grada Varaždina.

Akcijom se doprinijelo približavanju hitne medicine građanstvu i uzajamnom povjerenju i razumijevanju te njihovoj sigurnosti.

– Uvijek sam govorio kako imamo jedan od najboljih Zavoda za hitnu medicinu u Hrvatskoj, a ovo je i potvrda. Čestitam svima koji su tome doprinijeli. Poruka je to građanima kako imaju najbolju hitnu u zemlji. Županija, prema potrebama hitne, izdvaja između milijun i dva milijuna kuna, te osiguravamo nadstandard. Planovi za idući godinu uključuju nabavku novih vozila – istaknuo je župan Predrag Štromar.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije