‘Cipelarenje’ gospođe Branke Tropp

Špancirfest 2016 je ostvario financijski gubitak od nekoliko stotina tisuća kuna. Za to je kriva velika pozornica, kao dio nežive prirode, te Manu Chao i Branka Tropp, kao živa bića. To je zaključak vijesti na portalima tijekom proteklih nekoliko dana.

Te je tvrdnje nešto drugačijim riječima potvrdio gradonačelnik Grada Varaždina, gospodin Goran Habuš, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 21. studenoga, objavljeno u snimci sjednice od 61. do 64. minute.

– Žao mi je što smo povjerovali bivšoj ekipi koja je vodila Turističku zajednicu i koja je rekla da su dobro vagnuli sve rizike i opasnosti koje stoje pred nama…

Ova izjava ne ostavlja puno prostora da posumnjamo kako je gradonačelnik svu krivnju zapravo svalio na gospođu Branku Tropp, bivšu direktoricu Turističkog ureda, koji oduvijek servisira Špancirfest.

No je li baš tako? Nema nikakve sumnje da je gospođa Branka Tropp, kao direktorica Turističkog ureda koji u operativnom smislu servisira Turistčku zajednicu i vodi poslove oko Špancirfesta, osmislila program za 2016. godinu, ali ga nije imala priliku ostvariti pa ne može biti kriva za gubitak.

Ostaje sumnja da bi Špancirfest 2016 možda poslovao pozitivno da je marketinške i druge aktivnosti vodila gospođa Tropp, osoba s iskustvom i karizmom.

Program je ostvarila i provela u djelo gospođa Jelena Toth, sadašnja direktorica Turističkog ureda, koja također ne može biti kriva jer je ‘uletjela u tuđe cipele’ te provodila tuđe ideje i planove.

Jedina osoba koja ima kontinuitet u cijeloj priči je upravo gradonačelnik. On je upravljao tajmingom smjene u Turističkom uredu, a osim toga ima i formalnu ‘trojedinu’ odgovornost jer vodi sva tijela koja utvrđuju i prihvaćaju program rada i financijski plan Zajednice, a svakako i Špancirfesta kao najvećeg projekta.

Naime, prema Statutu Turističke zajednice Grada Varaždina (čl. 37.), Zajednica ima predsjednika Zajednice, a tu dužnost obnaša gradonačelnik Grada Varaždina po funkciji. Predsjednik Zajednice ujedno je i predsjednik Skupštine Zajednice i Turističkog vijeća…

Gabariti Špancirfesta sigurno prelaze ovlasti individualnog donošenja financijskih odluka od strane direktora Turističkog ureda. Osim toga, upravo gradonačelnik ima ključ pozitivnog ili negativnog rezultata Špancirfesta, pa i sudbinu direktora Turističkog ureda, stoga što gradske tvrtke Varkom, Čistoća i Parkovi isporučuju određene usluge Špancirfestu bez računa, što je i sam potvrdio tijekom svog izlaganja.

To može biti simpatično, ali je drugo pitanje koliko je moralno da građani u računima za komunalije plaćaju skrivene troškove takve manifestacije.

Vratimo se gospođi Tropp. Nema nikakve sumnje da je upravo ona prije više od 18 godina u velikoj mjeri osmislila Špancirfest. Od tada pa do ove godine ga je organizirala i provodila sa suradnicima koje je sama birala. Pritom je sigurno i griješila, a zamjerke su se ponekad pojavile i u javnosti, ali ne i formalno od gradskih vlasti.

Međutim, svi predsjednici države, sve vlade, diplomati i drugi uglednici raznih fela svake godine dolaze u ‘radni posjet’ Varaždinu upravo u vrijeme Špancirfesta. Možemo sumnjati da je prvenstveni i najvažniji razlog njihovog dolaska upoznavanje s projektima i postignućima lokalnih političara, ali sigurno se tijekom tih susreta postiglo i nešto korisno za grad i širu regiju.

Kako god, lokalni političari bi sve te uglednike bez Špancirfesta mogli gledati samo na televiziji, a to se odnosi i na gospodina Habuša.

Špancirfest je bio temelj za najviša turistička priznanja, promociju Varaždina i osobna prikazivanja u najširoj javnosti, a i značajni oslonac u kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020, čiji je neuspjeh posebna tema.

Nemam nikakavih osobnih razloga da posebno branim Špancirfest i gospođu Tropp. Naprotiv, uvijek me smetalo svođenje kulture Varaždina na Barokne večeri i Špancirfest te predstavljanje Špancirfesta kao kulturne manifestacije.

Jer prije svega se radi o zabavnoj manifestaciji, pučkoj veselici, nastavku tradicije sajmovanja…. Osobno, s obzirom da stanujem u centru grada, nastojao sam boravak Varaždinu tijekom Špancirfesta svesti na podnošljiva tri dana.

Međutim, smatram da je ‘cipelarenje’ gospođe Tropp moralno dno, posebno u trenutku kad je otišla u mirovinu, kada se nema priliku javno braniti, te posebno od političara koji Varaždin svode na barok, cvijeće, glazbu, groblje i Špancirfest jer drugo ne znaju.

Možda je gospođa Tropp izlazila i izvan svojih objektivnih mogućnosti, često na štetu stanovnika gradske jezgre, ali kamo sreće za grad da cijela gradska uprava s takvom strašću obavlja svoj posao.

Uostalom, danas kao najveći kreativni doprinos čujemo kako se Špancirfest mora vratiti ‘izvornom obliku, kakav je nekad bio’, što je zapravo najveće priznanje gospođi Tropp.

Rezanje torte za 18. godišnjicu Špancirfesta ispod prozora gospođe Tropp, bez da joj se ukaže zaslužena počast za razvoj te priredbe i ukupni doprinos Varaždinu, najblaže je rečeno nedostatak pristojnosti onih koji su godinama bili u ‘hranidbenom lancu’ Špancirfesta. Nadam se da će se taj propust otkloniti nekom drugom prilikom, kada cipelarenje prestane biti stil upravljanja gradom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije