Varaždinci o salmoneli: ‘Tužno je da za svoj novac ne znam što kupujem i jedem’

Prije više od mjesec dana Hrvatsku je šokirao slučaj smrti dječaka iz Bregane. Posebice je pažnju javnosti izazvala činjenica da je smrt uzrokovala salmonela koja je pronađena u jajima uvezenim iz Poljske, a kupljenim u Kauflandu.

I dok su početne reakcije inspekcija upućivale kako je riječ o izdvojenom slučaju, niz novih slučajeva diljem Hrvatske pokazao je kako se zapravo radi ni o čemu drugom no pohlepi velikih trgovačkih lanaca za profitom, koji je rezultirao kupnjom jeftinih jaja sumnjive kvalitete.

>> Peteročlana obitelj Vidović zarazila se salmonelom, 5-godišnje dijete preminulo

Na to se samo nadovezala neučinkovitost sustava inspekcije uvoznih prehrambenih proizvoda.

Kad se u jednadžbu doda i kupovna moć prosječnog hrvatskog građanina (pri čemu je kod Varaždinaca i manja od hrvatskog prosjeka), koji je prisiljen ili kupovati jeftino i upitno, ili preskupo za njegove mogućnosti, nije čudno što je rezultat nezadovoljstvo, a nažalost i nesretni slučajevi.

Varaždinke i Varaždinci koje smo ispitali o samoj pojavi salmonele tu su nam tezu i potvrdili.

Milan Panić


– Čuo sam da su pronašli salmonelu u nekoliko trgovina. Ja inače kupujem bijelo meso i to samo u ‘Koki’. Mislim da su domaći proizvodi sigurni i imam povjerenja u naše proizvođače. Uvezeni proizvodi iz Poljske nisu provjereni i to je problem. Trebalo bi pojačati mjere opreza i kontrole, a ne čekati da netko nastrada zbog nepažnje.

Božena Kolarić


– Zabrinuta sam jer sam inače potrošač najviše piletine i puretine i pitam se što i gdje kupiti? Ja sam mislila da proizvodi koji se prodaju u trgovinama prolaze neke kontrole, međutim pokazalo se suprotno. Moram priznati da sam promijenila prehrambene navike i da sam opreznija. Razmislit ću od kojih proizvođača ću ubuduće kupovati meso.

Rene Kelemen


– Moji roditelji u svakom slučaju više paze na kojim će mjestima kupovati meso. Ja mislim da bi se trebale pojačati kontrole, zato što situacija može postati ozbiljna. Izbjegavam kupovati u trgovinama za koje sam čuo da su pronašli salmonelu. Nisam iznenađen ovim slučajevima, naravno da trebamo biti oprezni, ali isto tako vjerujem da će se to sanirati kroz određeno vrijeme.

Iva Samardžija


– Mislim da službe ne rade dobro svoj posao, nego se bave manje važnim stvarima, a činjenica da će se ljudi potrovati je očito nebitna. Ne kupujem previše po trgovačkim centrima, pa mislim da ja osobno ne trebam strahovati, ali smatram da je potrebno zaštititi se i biti na oprezu.

Gordana Kelemen


– Tužno je da za svoj novac ne znam što kupujem i jedem. Mislim da su tu zakazali svi – ipak se radi o prehrani i ta me situacija navela da budem oprezna. Kupujem meso na tržnici, što do sada nije bio običaj. Smatram da uvezeni proizvodi nisu kvalitetni, niti će ikada biti, stoga ne očekujem da će se nešto promijeniti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije