Održana književno-filmska večer ‘Slikom i pričom kroz Hrvatsko zagorje’

U organizaciji Vijeća 7. mjesnog odbora Varaždin i predsjednice podružnice Udruge umirovljenika Nevenke Kobal, u srijedu, 16.studenog, u društvenom domu u Biškupcu, održana je književno-filmsku večer pod nazivom ‘Slikom i pričom kroz Hrvatsko zagorje’.

Pred 70-ak okupljenih građana svoje pjesme čitale su Nada Rukav Bogojević, dopredsjednica Književnog društva Varaždina, i Jasminka Mihoci.

Monografiju ‘Slikom i riječi kroz Hrvatsko zagorje’ i ‘ Rječnik varaždinskoga kajkavskog govora’ Tomislava Lipljina, predstavio je izdavač Josip Stanek.

Prikazan je i dokumentarni film ‘Dragulj Hrvatskoga zagorja’ autora Juraja Rožića koji je 1998. bio nominiran za nagradu na međunarodnom festivalu turističkog filma u Splitu .

Film na vrlo osebujan način vodi gledatelja pričom i slikom kroz povijest sjeverozapadnog dijela Hrvatskoga zagorja pritom ističući ljudske i prirodne vrijednosti.

Uz Trakošćan kao njegov najljepši dragulj obuhvaćeni su i lokaliteti nalazišta pračovijeka kod Krapine, Starog etno sela Kumrovec, Zelenjaka i Cesargrada.

Narator filma je Tomislav Lipljin, a uvodnu zdravicu Zagorju izvodi Milan Remar. Zanimljivost je da je u filmu praizvedena pjesma ‘Trakošćanu’ Ivane Brlić Mažuranić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije