U Varaždinskoj županiji oko 15 tisuća registriranih dijabetičara

Na području Varaždinske županije postoji oko 15 tisuća dijabetičara registriranih u Centru za dijabetes u Varaždinu, a k tome još i oko 10 tisuća onih koji neregistrirani, ali su pod skrbi obiteljskih liječnika.

Brojke su to koje je s nama podijelila voditeljica Odjel za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Opće bolnice Varaždin dr. Vesna Šimegi Đekić.

Takve brojke ulaze u hrvatski prosjek što je oko 10 posto osoba oboljelih od dijabetesa, ili šećerne bolesti, na cjelokupnu populaciju. No ipak, Varaždinska županija, što se skrbi tiče, odskače od prosjeka.

– Što se tiče kontroliranja dijabetičara, Varaždinska županija bolje kotira od ostalih županija. A da bi se sustav poboljšao postrebna je što veća edukacija pacijenata te snažnije mjere prevencije. Kod nas Centar i obiteljski liječnici jako dobru suradnju – kazala nam je Šimegi Đekić.

Promjena zdravstvenog sustava

Sama šećerna bolest dijeli se na Tip 1 i Tip 2.

– Tip 1 je genetska bolest i nju ima oko 5 posto oboljelih, a Tip 2 je genetika u suradnji s načinom života, a tu je najvažniji faktor pretilost i fizička neaktivnost. Tip 2 moguće je odgodili u duboku starost, čak i izbjeći – dodaje.

Upravo je Tip 2 mjesto na kojem se može napredovati.

– Zdravstveni sustav trebao bi se kompletno promijeniti. Potrebna je što veća edukacija pučanstva. Upravo je premala educiranost osnovni problem. Prevencija je najvažnija i ona bi trebala započeti što ranije, već od vrtićke dobi djeca bi trebala biti educirana – zaključila je dr. Vesna Šimegi Đekić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije