VIDEO 25 godina od Karadžićeva: Akcija u kojoj je poginulo pet pripadnika Roda

Prošlo je otad već punih 25 godina. Pripadnici Specijalne policijske postrojbe ‘Roda’ iz Varaždina 9. studenoga 1991. godine izveli su pogibeljan napad na selo Karadžićevo, u pokušaju proboja obruča oko opkoljenog Vukovara.

U toj akciji poginuli su Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac i Mladen Kasun, a Vlado Štampar i dalje se vodi kao nestao. Ranjeno je 28 pripadnika Roda, a jedan je zarobljen.

Napad na Karadžićevo od početka je krenuo onako kako nije bilo planirano. Naime, u akciju se nisu uključile druge postrojbe koje je, uz varaždinske Rode, zadužio Mile Dedaković Jastreb, zapovjednik Operativne skupine Vukovar-Vinkovci-Županja. Uoči pokretanja napada izostala je čak i potpora minobacača.

Dodatni veliki problem bio je i taj što je, očigledno je, neprijatelj imao dojavu o napadu. Naime, Karadžićevo su, osim pobunjenih Srba, branile i manje snage 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, ali su u međuvremenu obranu ojačali tenkovima, topništvom i teškim strojnicama.

U toj neravnopravnoj borbi Rode se nisu mogle nositi s protivnikom. Nakon što su Rode uhvaćene u klopku, u borbu su se uključili i pripadnici ZNG-a, koji su policajcima pomogli u izvlačenju iz smrtonosne klopke.

Pogledajte i televizijski prilog HRT-a u emisiji TV kalendar o napadu Roda na Karadžićevo.

Foto: www.braniteljski-portal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije