U Varaždinskim Toplicama nova turistička atrakcija – Stopa svetog Martina

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica, Turističke zajednice i Udruge žena ‘Naši cajti’ u četvrtak je u Varaždinskim Toplicama svečano otkrivena Stopa sv. Martina čime su Varaždinske Toplice ušle u obitelj desetak gradova i općina u Hrvatskoj te dvjestotinjak širom Europe koji štuju ili su posvećeni svetom Martinu.

– Iznimno nam je drago da smo postali dio kulturnog itinerara ‘Putevima svetog Martina’. Pridružili smo se gradovima i općinama ne samo iz Hrvatske već i iz cijele Europe koje štuju ili su posvećene svetom Martinu – izjavila je direktorica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica Lana Husnjak.

Stopa svetog Martina otkrivena je ispred župne crkve sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplica, a osim kulturne i tradicijske vrijednosti Stopa je jedan mali novitet u turističkoj ponudi Varaždinskih Toplica.

– Toplice temelje svoj razvoj na kulturnoj i povijesnoj baštini i drago nam je da smo na ovaj način obilježili blagdan svetog Martina. Kulturni put planiramo u budućnosti povezati s drugim gradovima i općinama. Nadamo se da će to s vremenom zaživjeti i da ćemo na taj način privući grupe koje će obilaziti gradove posvećene svetom Martinu – naglasila je Husnjak.

Uz brojne građane i članice Udruge žena ‘Naši cajti’ te topličke osnovnoškolce, koji su izveli prigodan program, na otkrivanju Stope bila je i gradonačelnica Goranka Štefanić. Naglasila je da su se Varaždinske Toplice, otkrivanjem Stope svetog Martina, ušli među desetak gradova u Hrvatskoj te dvjestotinjak širom Europe.

– Ovo je dio kulturnog odnosno vjerskog turizma i svi oni koji idu putem svetog Martina mogu svratiti u Varaždinske Toplice i župu svetog Martina. Već sada ima najava da će stizati hodočasnici, a odaziv Topličanaca prilikom otkrivanja Stope dokaz je da smo ponosni na činjenicu da pripadamo velikoj obitelji gradova i općina posvećenih svetom Martinu – kazala je Štefanić.

Vlč. Stjepan Mostečak, govoreći o svetom Martinu, naglasio je da je on kao biskup prije svega pomagao siromašnima i obilazio svoje župe i župljane. Više se družio s jednostavnim ljudima nego s velikašima tog vremena.

– Ovdje smo danas otkrili stopicu svetog Martina. To je jedan simbolički znak Martinovih putova. Bilo bi dobro da mi u sebi pronađemo gdje u nama živi sveti Martin i da onda pokažemo u svom životu da smo nešto od njega naučili. Sveti Martin jedan je od svetaca milosrđa kojeg svakako u ovoj godini možemo štovati – poručio je vlč. Mostečak.

Inače, izradu Stope svetog Martina novčanom donacijom pomogla je predsjednica Udruge žena ‘Naši cajti’ Dragica Ratković dok je Grad na sebe preuzeo obvezu plaćanja godišnje članarine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije