Projekt MAPS i kratak pregled aktivnosti vojarne od 2010. do danas u Herzerici

‘Društvo arhitekata Varaždin’ organizira u utorak, 8. studenog, u 19 sati, za stručnu i širu javnost kratak pregled svih aktivnosti na temu vojarne od 2010.g. do danas.

Predavanje će započeti sa predstavljanjem idejnog rješenja iz 2010.g, prikazom smjernica unešenih u Prostorni plan 2014.g, prijavom na program Urbact, koncept i način djelovanja Urbactove mreže, predstavljanjem partnerskih gradova u projektu MAPS i specifičnih problema vezanih na njihove vojne komplekse, te predstavljanjem varaždinske lokalne Urbactove grupe i metodologije rada koju će ona koristiti za izradu akcijskog plana.

Predavanje će trajati 1h, a nakon njega očekuje se rasprava i pitanja na temu vojarne s aspekta održive arhitekture i održivog prostornog planiranja, na temu integralnog pristupa planiranju i osmišljavanju prostora, na temu osobnog sudjelovanja u kreiranju životnog prostora itd.

U subotu, 5. studenog, u varaždinskoj vojarni u Optujskoj ulici održan je drugi dan otvorenih vrata u organizaciji Grada Varaždina.
Dan otvorenih vrata organiziran je u sklopu aktivnosti projekta MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi kroz EU program URBACT s ciljem poticanja interesa javnosti za osmišljavanje buduće funkcije i izgleda tog bivšeg vojnog kompleksa. Cilj projekta MAPS je izrada integriranog akcijskog plana revitalizacije vojarne, odnosno njenog dijela.

>>FOTO Projekt MAPS: Prostor vojarne u Optujskoj razgledali brojni Varaždinci

Građani su na danu otvorenih vrata imali priliku razgledati vojarnu kroz vodstvo turističkog vodiča i dobiti uvid u povijest kompleksa i njegovih sadašnjih korisnika, prisustvovati predavanju arhitekata Dinka Peračića ‘To trebamo – to radimo’ o projektu kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016, i pogledati maketu koja vjerno i grafički zanimljivo pokazuje obuhvat vojarne i smjernice razvoja prema prostornom planu, odnosno dobiti uvid u budućnost kompleksa.

Rad na prenamjeni vojarne krenuo je još 2009. godine paralelno od strane Grada Varaždina pokretanjem izmjena prostorno-planske dokumentacije s promjenom namjene tog prostora u javnu, društvenu i poslovnu te kroz arhitektonsko – urbanističke radionice koje je organiziralo ‘Društvo arhitekata Varaždin’ sa temom obnove zapuštenih gradskih lokacija.

Na temelju tada izrađenog idejnog rješenja vojarne unešene su izmjene u ‘Prostorni plan uređenja grada Varaždina’.

Grad Varaždin je u lipnju 2015 godine sa gradovima partnerima prijavio projektnu ideju DISARMED CITIES – Sustainable management of military assets in urban areas na EU program Urbact, koja je u rujnu i odobrena za razradu kao jedan unutar 20 projekata od 99 prijavljenih, te započeo provođenje projekta s ciljem da 2018. izradi akcijski plan revitalizacije vojarne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije