FOTO Projekt MAPS: Prostor vojarne u Optujskoj razgledali brojni Varaždinci

Dan otvorenih vrata vojarne u Optujskoj ulici danas je, 5. studenog, održan po drugi puta, a privukao je velik broj Varaždinaca koji su iskoristili ovu jedinstvenu priliku kako bi pod stručnim vodstvom razgledali i informirali se o stanju i planovima za revitalizaciju tog velikog kompleksa.

Dan otvorenih vrata organizirao se u sklopu aktivnosti projekta MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar europskog programa URBACT.

Tema projekta je revitalizacija bivših vojnih kompleksa, a Varaždin se povezao s još devet gradova iz cijele Europe, koji imaju ili su imali napuštene vojne objekte ili komplekse te su ih uspjeli održivo vratiti u javnu funkciju, ili su u tijeku tog postupka.

– Projekt MAPS započeli smo u rujnu 2015. godine, nakon što smo, zajedno sa 4 partnera primljeni u program URBACT. Prva faza trajala je šest mjeseci, dakle do ožujka ove godine, a tad smo proširili partnerstvo na devet gradova i napravili početnu analizu stanja. Osim toga, detektirali smo članove lokalne grupe podrške te uspješno prijavili projekt na drugu fazu, koja je odobrena u svibnju. Ta faza traje 24 mjeseca, po čijem završetku moramo napraviti Akcijski plan koji će objedinjavati sve projekte koji bi se na ovom prostoru realizirali i bio bi baza za natječaje kako bismo dobili novac iz europskih fondova – rekla je Emanuela Grđan, voditeljica projekta.

Na prostoru vojarne već djeluju neke udruge, stoga su građani mogli vidjeti i njihove prostore prilikom razgledavanja.

– Oni su primjer točno onoga što URBACT želi. Ipak, postoje i drugi planovi za ovaj prostor koji će se u narednom razdoblju dodatno iskristalizirati. Projekt je baziran na participativnom pristupu šire publike, a u konačnici sve ovisi o vlasniku – državi. Građani žele da prostor živne, bude u službi građana – dodala je Grđan.

Iako do sad odnosi vlasnika (države) i Grada, po pitanju tog kompleksa nisu bili najbolji, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Mario Sambolec rekao je kako se poduzimaju sve mjere kako bi se to poboljšalo.

– Još 2009. godine smo odredili smjernice za razvoj ovog područja, obavljali razgovore, ali nije bilo kontinuiteta u dogovaranju. Nadam se da će se uskoro to riješiti te da ćemo, uz pomoć šire zajednice, implementirati rješenje na zadovoljstvo svih građana. Ipak, nakon brojnih konzultacija uvidjeli smo kako bi prostor trebalo koristiti s više aspekata. Jedan dio bio bi za udruge, što je i učinjeno, drugi dio bi eventualno bio za izgradnju sveučilišnog kampusa, a treći dio inkubator zona za razvoj malog poduzetništva, ali i prostor za turizam i rekreaciju.

Vojarna ima daleku povijest, a upravo je to danas turistički vodič Branimir Šurbek prezentirao prisutnima.

Spomenka Težak iz Gradskog muzeja Varaždin svojim je nesebičnim radom prikupila brojne dokumente o povijesti ovog kompleksa. Prostor vojarne danas je identičan prostoru stare gradske jezgre, tako da ovdje ima mnogo mogućnosti. Potrebno je zaštititi stare povijesne zgrade i osvijestiti građane kako se to ne bi rušilo već štitilo kao kulturno dobro.

Varaždinci su imali prilike sve razgledati pod stručnim vodstvom, a tura je trajala 45 minuta.

– Odlično je ovdje, suprug je radio tu pa sam sad došla s djecom. Lijep je prostor i bilo bi super kad bi se uredilo za sve stanovnike Varaždina, ali i okolice jer ima potencijala – rekla je Tanja nakon obilaska.

Danu otvorenih vrata pridružili su se i sadašnji korisnici prostora u vojarni – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Varaždin, Varaždinski Husari te Sportski plesni klub Valcer, koji su posjetiteljima, na svom primjeru, predstavili dobru praksu obnove i korištenja napuštenih prostora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije