Društvo / Koronavirus

koronavirus

MASKE KAO ZAŠTITA Trebaju li se nositi maske prilikom izlaska iz kuće? Evo što je preporuka stručnjaka

MASKE KAO ZAŠTITA Trebaju li se nositi maske prilikom izlaska iz kuće? Evo što je preporuka stručnjaka
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Oni koji imaju neke simptome prehlade, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer tako neće prenijeti prehladu ni drugu respiratornu bolest, ali nije nužno, kaže Krunoslav Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je kako to zapravo nije potrebno.

– Već smo više puta davali upute i objašnjenja, obične platnene, pamučne ili bilo kakve druge maske imaju više psihološko značenje, ali one mogu djelomično spriječiti širenje kapljica i aerosola koje nastaju kihanjem, kašljanjem, pričanjem. Kod koronavirusa dokazano je da kod troslojne kirurške maske, koja ima i plastični dio, virus kod dugotrajne upotrebe može prijeći tu barijeru. Zbog toga smo dali preporuku da se kirurška maska koristi kod onih koji su bolesni da bi se zaštitili oni koji nisu bolesni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za pregledavanje pacijenata potrebne su drukčije maske koje imaju filtre koji sprečavaju prolazak virusa – rekao je Capak i dodao:

– Ovo što se traži od ljudi da se nose maske prilikom ulaska u trgovine, to nema smisla kod zdravih ljudi. Oni koji imaju neke simptome prehlade, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer tako neće prenijeti prehladu ni drugu respiratornu bolest, ali nije nužno. Nismo dali preporuke za nošenje maske za osobe koje su zdrave niti mislimo da su takve preporuke potrebne – zaključio je Capak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video